Финландската социалдемократическа партия, която понастоящем е в опозиция, се очертава според предизборните прогнози като победител на парламентарните избори на 14 април, което ще й осигури водеща роля в съставянето на следващото правителство.

Според неотдавнашна анкета на националната радио- и телевизионна компания YLE социалдемократите ще спечелят 20 на сто от гласовете, с четири процента повече от очакваната подкрепа за класираната на второ място консервативна Национална коалиционна партия. Ако тези прогнозни резултати се превърнат в депутатски места, лидерът на социалдемократите Анти Рине вероятно ще започне коалиционни преговори със "Съюза на левицата" и "Зелените", каза пред ДПА Ян Сундберг, професор емеритус по политология от Хелзинкския университет.

За да събере мнозинство в 200-местния парламент Рине може би ще трябва да привлече или "Финландския център" на отиващия си премиер Юха Сипиля, или консерваторите. Въпреки че консерваторите са работили със социалдемократите в предишни коалиции, професорът по политология от университета "Обо Академи" Йоран Юпсунд смята центристката партия като по-вероятен избор за социалдемократите. "Но партиите са готови да правят стигащи далеч компромиси, за да бъдат в управлението и да не останат встрани", каза той пред ДПА.

След победата на изборите през 2015 г. Юха Сипиля оглави дясноцентристки съюз между неговия "Финландски център" и консервативната Национална коалиционна партия, като за пръв път във финландското правителство бе включена и националпопулистката партия "Финландците". Две години по-късно в коалицията станаха промени. Партията "Финландците" се разцепи след смяна в ръководството, като твърдият противник на имиграцията Юси Хала-ахо пое ръководния пост от ветерана Тимо Сойни.

Сипиля и Петери Орпо, лидер на консерваторите и министър на финансите, предпочетоха да сътрудничат с отцепилата се от "Финландците" фракция "Синя реформа". Сойни остана външен министър, присъединявайки се към "Синя реформа", което сториха и другите членове на кабинета, влезли в него като представители на "Финландците". Оттогава подкрепата за "Синя реформа" се срина и сега се колебае около един процент. Сойни, който е привличал преди много гласове, сега не се кандидатира.

С резултат от 15 процента партията "Финландците" се класира трета в анкетата преди "Финландския център" на Сипиля. В опозиция социалдемократите и другите партии критикуваха програмите за икономии на правителството

на Сипиля и казваха, че те несправедливо обременяват пенсионерите, семействата с малки деца, учащите и безработните. Правителството твърдеше, че мерките са необходими за намаляването на безработицата и съживяването на икономиката, която бе забавила растежа си заради намалелия износ за традиционни партньори като Русия и страните от еврозоната.

Вече близо три години икономиката е в растеж заради възстановения износ на стоки и услуги, казва централната банка. В началото на април финансовото министерство направи прогноза, че през тази година БВП ще се увеличи с 1.7 на сто, с един пункт по-малко в сравнение с 2018 г.

Докато беше в опозиция, партията "Финландците" разшири популярността си. Тя се стреми да извлече политическа изгода от няколко случая напоследък в северния град Оулу на съблазняване и сексуални посегателства срещу малки момичета, извършени вероятно от кандидати за убежище. Въпреки че заклеймиха тези нападения, Сипиля и лидерите на другите партии предупредиха да не се правят обобщения.

Реформата в здравната система

е друга важна тема в изборите. Понастоящем здравните и социалните услуги за пет и половина милионното население са разпределени между 295 общини. Със застаряването на населението натискът върху местните власти се увеличава.

Правителството на Сипиля вложи много усиля и политически капитал в предложението тези услуги да бъдат прехвърлени на 18 регионални изборни органа. Този план срещна законодателни пречки и провалът му бе голямо разочарование, каза Сипиля, когато правителството му подаде оставка миналия месец.

Консерваторите от досегашното управление, които са отдавнашни противници на създаването на нови административни нива, се съгласиха с модела, като в замяна постигнаха по-голяма роля на частните доставчици на здравни услуги, каза Юпсунд. "В последно време двете партии действат сякаш никога не са работили заедно", каза той.

В началото на тази година в топ новините влязоха разкритията за лоши грижи в частни болници, което способства за призиви към държавния сектор да запази водещата си роля в здравеопазването. Социалдемократите са предложили да бъде създадена парламентарна комисия, която до подготви реформи в здравеопазването.

По отбранителната политика има широк консенсус за запазването на разходите, но членството в НАТО не стои на дневен ред.

/БТА, Дневник