Европейската комисия е създала система за ранно предупреждение за фалшиви новини по време на изборите за Европейски парламент, съобщи пред журналисти в Брюксел българският еврокомисар Мария Габриел, цитирана от БТА.

Мария Габриел обясни, че се създава група между държавите членки, европейските институции и кибер агенция ENISA, която да координира случаите на заплаха от фалшиви новини. Всяка държава членка ще има точка за контакт, а за България ще отговаря вицепремиерът Томислав Дончев, съобщи Мария Габриел. В други страни това може да е премиерът, външният министър или друга институция.

"За първи път правим подобно нещо. В реално време ще се следи заплахата от дезинформация, както и източника на фалшивите новини, за да може институциите да реагират бързо", каза Мария Габриел. Тези избори ще са тест за работата в борбата с дезинформацията. Битката ще е дългосрочна, посочи тя. Системата ще работи и за местните избори, които ще се проведат в ЕС до 2020 г.

Мария Габриел е предложила в следващия бюджет по програма "Креативна Европа" да има 61 млн.евро за борба с дезинформацията и подпомагане на качествената журналисти .

"Много е хубаво, че сега имаме тези механизми за обединяване на човешки и бюджетни ресурси за борба с дезинформацията", заяви Габриел и допълни, че предстоящият евровот през май ще бъдат тест за свършената работа по отношение на фалшивите новини.

Еврокомисарят коментира, че България е на първо място по работещи жени в сектора за информационни и комуникационни технологии. У нас,от заетите в тази сфера, 30 процента са жени, а като цяло в ЕС този процент е 16, подчерта тя. В Европа липсват 350 хилади специалисти във високите технологии, а до 2020 година Европа ще се нужни още 500 хиляди експерта в тази област, обясни Габриел.

В развитието на високите технологии и ползването на супер компютри Европа изостава от САЩ и от Китай, посочи българският еврокомисар. ЕС все пак има и силни страни - тук например се публикуват 30 процента от научните изследвания с високо качество в ИТ сектора.

Нужно е да преодолеем различията в свързаността между градските и селските райони - В градовете 76 процента от хората имат бърз интернет, докато в селските райони само 40 процента от тях могат да ползват такава качествена връзка, посочи тя.

Сега работим по сигурността и стандартите на 5G технологиите защото бъдещето е на блокчейн и на квантовите технологии, подчерта Мария Габриел. При 5G връзката, която сега навлиза, информацията минава не само през сървърите, а и през мобилните оператори и сигурността е проблем. Китайските фирми, например, имат задължението да докладват за работата си на правителството, посочи Мария Габриел.

България може да е по-активна в придобиването на суперкомютър и страната ни да стане регионален иновационен хъб по отношение на суперкомпютрите за Западните Балкани, каза българският еврокомисар.

Мария Габриел коментира и скандалите с евтините апартаменти и не скри, че темата я притеснява, защото се отдалечава от истинския дебат по време на предизборната кампания.

Дневник