Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей ще понесе поражение на изборите за Европейски парламент, показа проучване, публикувано в сряда и цитирано от EurActiv.

След извънредна среща за Брекзит снощи лидерите на ЕС решиха да дадат на Великобритания нова отсрочка за излизането от ЕС (до 31 октомври), което означава, че в страната ще трябва да се проведат избори за Европейски парламент.

Според проучването на компания Hanbury Strategy за аналитичния център Open Europe, партията на Мей ще получи едва 23% от гласовете, а опозиционната Лейбъристка партия ще спечели 38 на сто. Наскоро създадената от Найджъл Фараж "Партия на Брекзит" ще получи 10%, а неговата бивша Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP) – 8%.

На европейските избори през 2014 г. UKIP бе начело, но повечето й евродепутати впоследствие я напуснаха при управлението на Джерард Батън, който я измести още повече към крайната десница и откритата ислямофобия.

Сред проевропейските партии Либералните демократи ще получат 8%, а партията "Да променим Обединеното кралство", създадена от депутати, противници на Брекзит, напуснали Лейбъристката и Консервативната партия, ще спечелi 4%, колкото и Зелените.

Според проучването привържениците на оставането в ЕС ще е по-вероятно да гласуват (47%) в сравнение с настояващите за излизане от блока (38 на сто).

По-рано тази седмица говорител на британското правителство каза, че Обединеното кралство определя 23 май за дата на провеждане на европейските избори.

Дневник