Язовирите в Шуменско имат достатъчно свободен обем, който да поеме пролетните дъждове и снеготопенето. Това заяви председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски по време на работна среща с областния управител проф. Стефан Желев, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация.

Петър Горновски е представил резултатите от извършените 141 проверки на язовири на територията на областта от началото на изминалата година до днес. Били са констатирани редица изпълнени предписания по техническата и безопасна експлоатация.

По време на днешната среща е дискутирана и предстоящата категоризация на язовирите по степен на потенциална опасност, която ще се извършва от комисиите, назначени със заповед на областните управители. По този начин ще се гарантира извършването на ежегодни проверки на язовирите с висока и значителна степен на потенциална опасност. Определената степен ще има значение при определяне на изискванията за експлоатация на съоръженията.

В работната среща участие са взели и зам.-областният управител на Шумен Петко Шаренков и началникът на регионален отдел „Североизточна България“ към Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ Явор Димитров, добавиха от Областна администрация.

ШУМ.БГ