Създателят на "Уикилийкс" (Wikileaks) Джулиан Асанж бе арестуван днес от британската полиция. Силите на реда са били поканени в еквадорското посолство в Лондон, където Асанж живее от 2012 г.

Еквадорската държава е оттеглила убежището, което бе дала на Асанж преди. Президентът Ленин Морено заяви, че това е направено заради многократни нарушения на международното право и че е получил гаранции, че Асанж няма да бъде екстрадиран в държава, където го застрашава смъртно наказание. (В Швеция, която години наред искаше да разпита мъжа, такова няма, но в САЩ - да.)

Формалната причина за ареста е, че Асанж е отказал да се яви пред британски съд през 2012 г. Според британските закони Асандж може да бъде осъден на три до шест месеца затвор за неспазването на тези условия. Той ще остане в ареста, преди да бъде изправен пред съда възможно най-бързо, съобщи лондонската полиция. Говорител на Кремъл изрази надежда, че правата на Асанж няма да бъдат нарушени.

Отношенията на Асанж с Еквадор се обтегнаха, откакто страната го обвини, че разпространява информация за личния живот на президента Морено.

Вчера "Уикилийкс" съобщи, че Асанж е шпиониран и видео, аудио, снимки, документи и дори медицинска информация има в ръцете на група хора в Испания, които заплашват да публикуват данните, ако не получат 3 млн. евро.

Асанж живее в посолството вече седма година, за да избегне екстрадиция в Швеция, където го очакваха разпити по дело за сексуално насилие. Разследването бе прекратено, но основателят на "Уикилийкс" се бои, че Великобритания може да го екстрадира в САЩ, където също го очакват дела заради дейността на организацията му. Тя публикува стотици хиляди поверителни дипломатически документи, включително за войните в Афганистан и Ирак.

Кампанията на Тръмп

През 2017 г. тогавашният директор на ЦРУ, а сега държавен секретар Майк Помпео нарече "Уикилийкс" неправителствена, враждебна разузнавателна служба, подтиквана от играчи като Русия. Помпео каза, че руската разузнавателна служба ГРУ е използвала "Уикилийкс", за да разпространи материали, хакнати от компютрите на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ по време на президентските избори през 2016 г.

Щатските специални служби заключиха, че Русия е откраднала имейлите и е предприела действия, осигуряващи преимущество за евентуалния победител Доналд Тръмп срещу кандидата на демократите Хилари Клинтън, напомнят от "Ройтерс".
По време на кампанията си Тръмп, който назначи Помпео на поста, дори хвалеше "Уикилийкс". През октомври миналата години Тръмп дори каза "Аз обичам "Уикилийкс" в коментар за изтеклите имейли.


Съдебни документи, предоставени от Доналд Тръмп-младши на Конгреса, показват, че той е бил в контакт с "Уикилийкс" чрез социалната мрежа "Туитър" седмици преди президентските избори в САЩ, спечелени от баща му. Организацията е продължила опитите да се свърже с него и след изборите и е поискала основателят ѝ Джулиан Асанж да бъде предложен за посланик на Австралия във Вашингтон.

Документите са изтекли до списание "Атлантик", а според Асанж кореспонденцията в двата профила в "Туитър", пресъздадена в материала, е извадена от контекста.

Комуникацията е била между 20 септември и 12 октомври 2016 г. От страна на "Уикилийкс" тя е продължила и след като Тръмп спечели изборите, но синът му не е отговарял на новите съобщения. Макар в кореспонденцията между двата профила да няма уличаваща информация, тя е била в деликатен момент за кандидатпрезидентската кампания, а и за "Уикилийкс". Самият Тръмп-младши влезе в полезрението на "руското разследване" след среща с руската адвокатка Наталия Веселницкая с предложение за ценна информация, която може да се използва от баща му срещу Клинтън.

Очаквайте подробности.

Дневник