От днес граждани и ученици могат да разгледат две изложби подредени във фоайето на сградата на шуменското Военно окръжие. Те са на Държавна агенция „Архиви“, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война и изложба на шуменския архив по повод 100-годишнината от подвига на подполковник Марин Куцаров, спасил заложническото знаме на 19-ти пехотен полк. Това съобщи за ШУМ.БГ началникът на архива в Шумен Антония Панева.

„Държавната агенция обедини документи от 24 архива в страната, сред които и шуменският, за да представи  в 25 табла, изложбата „Победа и ... погром. Величие и ...падение“, посветена  на  100 г. от Първата световна война. Сред тях могат да се видят документи като тайната спогодба между България и Германия, сключена през септември 1915 г., ратификацията на Ньойския договор, манифеста, с който цар Фердинанд се отказва от престола, бойния дневник на Владимир Вазов, разказа Панева. Тя допълни, че интерес представляват още документите за висшето командване на военните сили, както и съдбата на обикновените войници, снимката на Димчо Дебелянов от южния фронт през 1916 г., така и документалното табло „Жените и войната“.

За подвига на подполковник Марин Куцаров, роден в Шумен през 1873 г., разказва документалната изложба на шуменския архив. Като командир на 19-ти пехотен Шуменски полк, един от 14-те останали като заложници след поражението при Добро поле през 1918 г. и сключеното примирие в Солун, Марин Куцаров е решен да запази знамето на полка. След като предават оръжията си в продължение на месеци той укрива знамето на полка под предлог, че то е изгорено и така на 10 май 1919 г. той предава бойното знаме на командира на 4-та пехотна Преславска дивизия. Два месеца по-късно е произведен в чин полковник, а от 26 март 1928 г. е генерал-майор, началник на 2-ра военно-инспекционна област-Пловдив.

Двете изложби, които бяха и част от събитията на националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“, ще останат в шуменското Военно окръжие до средата на май.

ШУМ.БГ