По 166 дела, свързани с притежание и разпространение на наркотици са работили прокурорите от Окръжна прокуратура в Шумен през 2018 г.  През 2017 г. случаите са били 60, през 2016 г. - 83.

Това посочи днес окръжният прокурор Маргарита Георгиева на пресконференция, на която отчете дейността на прокуратурата през изминалата 2018 г.

„През миналата година бяха разбити три наркооранжерии – в селата Кочово, Хан Крум и в кв. „Дивдядово“. Обвинените за отглеждане и разпространение на наркотици в с. Кочово са с осъдителни присъди. Разследването по случая с оранжерията край Хан Крум продължава. Внесен е обвинителен акт в съда за К.К., който отглеждаше наркотици край Янково, а в „Дивдядово“ ги сушеше“, обясни Маргарита Георгиева.

4 са били делата на специален надзор от Окръжна прокуратура в Шумен през 2018 г. Това са делото срещу братя Юзеирови, делото по влаковата катастрофа в Хитрино, две дела срещу ЧСИ Асен Тонев. Делото срещу братя Юзеирови приключи с осъдителна присъда. Делото  за Хитрино тече в момента. Едното от делата срещу Асен Тонев е във фаза разследване от Националната следствена служба, другото е висящо и стои пред Апелативен съд - Варна.

„На територията, обслужвана от Шуменската окръжна прокуратура, нямаме разследване на организирана престъпност, защото това вече е в компетенцията на Специализирания съд. Имаме 8 случая на фаза разследване за пране на пари, 18 са случаите за злоупотреба с еврофондове“, обясни Маргарита Георгиева. Тя допълни, че има 148 дела за данъчни престъпления и че се увеличават случаите, по които се водят производства за наркотици.

Маргарита Георгиева отчете, че през  2018 г. в съдилищата са внесени общо 746 актове от прокурорите от района. Предадени на съд са общо 784 лица.  Образуваните дела по внесените прокурорски актове са 755. 12 са били оправдателните присъди, като 7 от тях са влезли в сила. В процентно отношение между броят на образуваните дела и оправдателните присъди за изминалата година е 0,93%.

„Тенденцията да намаляват оправдателните присъди в района на ОП – Шумен и наблюдаваме пред последните години. Те остават под средния процент за страна, който е 4%. Това е един от показателите за качеството на работата на прокурорите в Шуменско“, каза Маргарита Георгиева.

Друг показател за добрата работа на прокурорите е, че през 2018 г. броят на осъдените и санкционирани лица е 753, като 7 от присъдите са влезли в законна сила. Нисък е процентът на върнатите от съдилищата дела. През 2018 г. той е 2,25%, а като брой – 17. Прекратени са две дела.

114 лица са били осъдени на затвор през м.г., 123 на пробация, 175 с лишаване от права. След  доживотните присъди на трима по делото „Килърите“ в район на Шуменската прокуратура няма други постановени доживотни присъди.

ШУМ.БГ