От началото на годината до момента 300 декара гори са засегнати от пожари в Шуменско, съобщиха от Североизточно държавно предприятие /СИДП/. 200 декара смесена гора горя през март в ДЛС-Паламара, а 100 декара бяха опожарени в ДГС-Шумен.

От СИДП уточняват, че заради засушаването през последните месеци и неконтролираното палене на сухи треви, опасността от пожари в горските територии на предприятието е нараснала  многократно. Общо около 450 декара от горските територии в състава на СИДП са засегнати от пожари в т.ч. 100 декара гори в ДЛС-Балчик, и 50 декара в ДЛС-Шерба.

От прдприятието съобщиха, че от тази година териториалното поделение във Варна вече е с нова пожарна кола. Така всички стопанства от Североизтока разполагат с необходимата техника за гасене на пожари. Високопроходими автомобили за справяне с огнената стихия има в ДГС-Шумен, ДГС-Суворово, ДЛС-Черни Лом, ДЛС-Паламара, ДЛС-Балчик, ДЛС-Шерба и ДГС-Добрич. Новите пожарни автомобили побират 300 литра вода, с която може да се гаси пожар в рамките на един час.

Отново от СИДП призовават гражданите, станали свидетели на пожар в горските територии или в близост до тях да подават сигнал на телефон 112, за да се предотврати опожаряване на големи горски масиви. 

ШУМ.БГ