6 спектакъла участват в конкурсната програма на театралния фестивал „Нова българска драма“ тази година. Освен тях почитателите на Мелпомена ще могат да видят и две чуждестранни постановки, както и две български заглавия, които ще са в паралелната програма на фестивала. Той ще се проведе от 11 до 16 май.

Днес програмата бе представена на пресконференция от директора на сдружение „Нова българска драма“ Дияна Христова и директора на фестивала и на ДКТ "Васил Друмев" Димитър Димитров.

„Трудно е спектаклите, които тази година ще видим в Шумен, да бъдат обединени в обща тема и посока. Всяка постановка говори на свой език, опитвайки се да бъда свързан със сегашното живеене“. По този начин селекционерът на заглавията в направление „авторски спектакли“ Илко Ганев определя участниците.

Думите му бяха цитирани от Дияна Христова, защото заради ангажименти Илко Ганев не успял да присъства на брифинга. Дияна Христова обясни, че Илко Ганев е гледал 30 представления и е обхванал всички спектакли по българска драматургия, показани на сцена. „За съжаление три от представленията, които Ганев е искал да селектира за фестивала в Шумен, не могат да бъдат показани на сцената заради технически причини. Ние не разполагаме с необходимото техническо оборудване, за да се поставят“, обясни Дияна Христова. Тя даде пример с представлението на ДТ „Пловдив“ „Дебелянов и ангелите“, който се играе на въртящ се кръг.

„Оформилата се програма на фестивала е любопитна и разнообразна. За първи път ще се представи куклен театър с постановка за възрастни. Това е „Жените от портокаловите градини“ на театъра в Стара Загора. Шуменският театър ще участва с танцовия спектакъл „Кукери“ (всички постановки може да видите в програмата под текста). Две са чуждестранните участия тази година. Ще се представят Общински театър Нюлюфер от град Бурса с „Оркестър Титаник“ по Христо Бойчев и Държавен драматичен театър от гр. Озургети от Грузия с „Целувката“ от Анна Петрова, поставена от Невена Митева“, каза Дияна Христова. 

Представлението на театъра от Грузия ще има своята премиера на шуменска сцена, допълни директорът на фестивала Димитър Димитров. Той съобщи и журито, което ще оценява спектаклите. Председател е проф. Виолета Дечева, която е избрала да й помагат: режисьорът Антон Угринов, сценографът Елена Иванова, Митко Новков от БНР и актрисата Юлияна Сайска.

Четири са заглавията в направление авторски прочит. Селекционерът Катерина Георгиева се е спряла на четири драматургични текста, които е избрала от близо 20. За наградата за драматургия ще се състезават: "Ръкавица" от Пресиян Кузов, "Костенурка върху ябълка" от Филип Илчовски, "Тройка" от Малин Маринов,  "Дъхът на дявола"  от Цвета Ерменкова.

„Независимо дали ще има награден текст в това направление, искаме да стимулираме младите автори. Надявам се да има интересни идеи“, сподели Димитър Димитров. Той каза още, че тази година ще организират творчески диалог на тема „Съвременна българска драматургия“, в който ще участва заедно с писателя и драматург Стефан Цанев, режисьорът Максима Боева и селекционерът Катерина Георгиева.

От първия ден на фестивала „Ново българска драма“ във фоайето на театър „В. Друмев“ ще бъде подредена документална изложба „Архивите говорят за българската драматургия“. Експозицията представя сценични реализации на български произведения, посветени на Киркор Азарян, Петър Попйорданов, Григор Вачков, Велко Кънев, Димитър Манчев.

От днес са пуснати в продажба и билетите за представленията. Те се продават на касата на театъра и са на цена от 8-20 лв.

ШУМ.БГ