Президентът на ФИФА Джани Инфантино очаква световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. да предложи зрелище. Според швейцареца организирането на форума в азиатската страна има всички предпоставки да постигне огромен успех.

На среща на Южноамериканската футболна конфедерация Инфантино заяви, че се работи по идеята за увеличаването на броя на отборите на световното в Катар от 32 на 48. Подобна промяна ще гарантира две допълнителни квоти на Южна Америка за световното.

"Работим да видим дали ще може да имаме 48 отбора на световното през 2022 г., защото по-големият брой участници означава повече развитие и страст за хората. Ще видим през юни дали това е възможно. Шансовете са 50 на 50", каза Инфантино на след срещата в Бразилия.

Той допълни: "Това, което е 100% сигурно, е, че световното през 2022 г. ще бъде зрелищно и ще постигне огромен успех".

Решението дали да бъде увеличен броят на участниците на световното в Катар ще бъде взето на 5 юни, когато ще се проведе годишния конгрес на ФИФА в Париж.

По план световното през 2026 г., което ще се състои в САЩ, Канада и Мексико, ще бъде първото с 48 отбора. В последните месеци обаче Инфантино усилено се опитва да вкара промените по-рано от предвиденото, като според него съседите на Катар могат да приемат част от мачовете през 2022 г.

Дневник