Световното производство на вино се е увеличило до близо рекорден максимум през 2018 година, възстановявайки се бързо от слабата реколта през предходната година, въпреки че потреблението не е нараснало. Това съобщи днес Международната организация по лозата и виното (OIV), цитирана от "Ройтерс", предаде БТА.

След 60-годишен минимум през 2017 година, когато производството пострада от екстремното време в Европа, включително суша и бури, световната продукция се е увеличила със 17 процента през миналата година до 292,3 милиона хекотлитра, съобщи организацията.

Растежът е задвижван от значителното увеличение на производството в Италия, Франция и Испания - три от най-големите световни производители. Всички те са отчели продукция, която е с поне 13 процента над петгодишните средни стойности.

Световната консумация на вино не е нараснала през миналата година, най-вече заради икономическото забавяне в Китай и несигурността около Брекзит, според оценката на Международната организация по лозата и виното, съобщи "Франс прес".

Миналата година в света са консумирани около 246 милиона хектолитра вино спрямо 246,7 милиона хектолитра през предходната година, обяви организацията, чиято централа е в Париж.

Световната консумация на вино "изглежда бележи пауза в растежа си най-вече заради спадналото потребление в Китай и Обединеното кралство", според Международната организация по лозата и виното.

През миналата година САЩ , водещият световен консуматор на вино от 2011 година, са продължили да регистрират увеличение на вътрешното търсене до 33 милиона хектолитра, което е увеличение с 1.1% спрямо 2017 година. В Южна Америка потреблението се е понижило в една от големите страни производителки на вино като Аржентина (8.4 милиона хектолитра или - 6.3 на сто).

В Европа потреблението е останало почти стабилно във Франция (26.8 милиона хектолитра , - 0.7 процента), в Италия (22.4 милиона хектолитра, - 0.9%), Германия (19.7 милиона хектолитра, +1.3 процента) и в Испания (10.7 милиона хектолитра, +1.8%).

В Португалия и Румъния се отчита най-сериозен ръст - съответно с 5.4 процента и 8.7 процента до 5.5 милиона хектолитра и 4.5 милиона хектолитра. Гърция е отбелязала спад от 8.7% до 2.1 милиона хектолитра.

В Китай, където растежът се е забавил, потреблението през 2018 година се е понижило с 6,6 процента спрямо 2017 година и е достигнало 18 милиона хектолитра, сочат данните на Международната организация по лозата и виното.

Испания си е останала водещият износител по обем през миналата година с 20.9 милиона хектолитра, което е 19.4% от световния пазар. Франция се е наредила на първо място в света като износител по стойност с 9.3 милиарда евро оборот (+2.8%).

Дневник