Легендарната италианска писта "Монца" се нуждае спешно от финансова помощ, за да запази мястото си в календара на Формула 1. Това обяви президентът на Италианския автомобилен клуб (ACI) Анджело Стики Дамяни. Според неговите думи "Храма на скоростта", както е известно трасето край Милано, има нужда от 100 милиона евро, за да се решат всички проблеми.

Спешна е сумата от 60 млн. евро, които да отидат за модернизацията на пистата.

"Няколко пъти сме казвали, че тази писта се нуждае от модернизация, която повече не може да се отлага. Говорим за сума от порядъка на 60 милиона, които са спешни. Екипът от експерти оценява общите разходи на 100 милиона евро", каза Дамяни на събитие във Флоренция.

Според президента на ACI парламентът на Ломбардия се е ангажирал, но не може да отпусне цялата сума.

В последните години Гран при на Италия среща големи проблеми от финансово естество. На "Монца" се забелязва постоянен спад в продажбата на билети, а до голяма степен това е свързано с представянето на "Ферари". Успехите на Скудерията са пряко зависими за посещаемостта на италианското трасе.

През 2022 г. "Монца" ще навърши 100 години. Трасето е открито на 15 май 1922 г., а от септември същата година там се провеждат автомобилни състезания. Трасето е сред класическите в календара и с изключение на 1980 г., фигурира във всички сезони на Формула 1.

Дамяни добави, че се водят преговори със собствениците на спорта "Либърти медия" за поднояване на договора с още пет години. Всичко това обаче минава през ремонт на пистата. Настоящият договор на "Монца" изтича през 2019 г.

"Ситуацията е много сложна, защото настоящите условия са много тежки за промотърите и реално много голяма част от пистите са на загуба. Преговорите с "Либърти" вървят трудно, а и преди да ги завършим, ние трябва да знаем какво ще се случи със сумата за ремонта", добави Дамяни.

Гран при на Италия през сезон 2019 ще се проведе на 8 септември.

Дневник