След вчерашния протест в Габрово са задържани 9 души, полицейски служител и двама двама журналисти са леко пострадали. Ситуацията в момента е спокойна. Това съобщи директорът на Главна дирекция "Националната полиция" към МВР главен комисар Христо Терзийски на брифинг в Габрово, излъчен по телевизиите. В него участваха и кметът на града Таня Христова, както и вицепремиерът Томислав Дончев, който в миналото също е бил кмет на града.

След като роми нанесоха побой на магазинер на 7 април, вчера в Габрово се проведе втори протест, на който се събраха около 800-900 души. Стигна се до хвърляне на камъни и бомбички.

Кметът на Габрово предлага с промяна в закона да създаде възможност наказанието "глоба" да се заменя с полагане на наказателен труд.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че силите на реда "не са в града, за да пазят една част от обществото, а да пазят обществения ред и ще стоят толкова, колкото е необходимо". "Не можем да си позволим да има хаос и заплахи за живота и здравето на всеки български гражданин. Първата цел е да се въведе ред на територията на общината. Гневът на хората е справедлив", заяви вицепремиерът.. Той призова да се прекратят злоупотребите със социални плащания и ТЕЛК, както и да бъдат лишени от социални плащания родителите на деца, които не ходят на училище.

Дневник