Днес в Дома на учителя в Шумен ще бъдат връчени наградите от  националния ученически конкурс за изследователски проекти на тема „Места и памет – реални личности и истински истории“.

В награждаването ще участва заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, съобщиха от регионалното управление на образованието в Шумен.

Конкурсът, организиран от Министерството на образованието и науката съвместно с регионалните управления на образованието, е посветен на участието на български евреи във войните за национално обединение и съдбата им в годините на Холокоста. За връчване наградите на отличените участници в националния конкурс е избран Шумен, град свързан с участието на български евреи във войните за национално обединение.

В Националния ученически конкурс за изследователския проект „Места и памет – реални личности и истински истории“ се състезаваха ученици от VIII до XII клас в екипи максимум 5 ученици, ръководни с до двама консултанти от всички видове училища в страната. До финала достигнаха 17 екипа.

Победители в конкурса са екипът на СУ „Христо Смирненски“, с. Черноочене, област Кърджали с консултант Юлия Чортленева и екипът на СУ „Любен Каравелов“, Варна с консултанти на отбора Радослав Иванов Желев и проф. д-р Росица Жечкова Ангелова-Георгиева.
На второ място са класирани екипите на ПГЕМП „Христо Ботев“, град Перник с консултант Владимир Владимиров и на СУ „Братя Миладинови“, град Пловдив с ръководител Ваня Колева.
На трето място са Йоан Генчев от 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“, град София, с ръководител д-р Валентина Павлова и Илиан Николов, и Михаела Михайлова от литературния клуб Кръстьо Пишурка“ при народно читалище „Постоянство 1856“ в град Лом, с консултант Юлий Йорданов.

Изследователските проекти са оценявани от национална комисия, определена със заповед на министъра на образованието и науката по критерии, сред които дълбочина на осмисляне, аргументираност и достоверност на темата, умение за излагане на фактите, елементи на изследователска дейност, творчество при подхода, в т.ч. езикова и стилистична култура.

Целта на проведения конкурс е поощряване интереса на учениците за по-задълбочено изучаване и разбиране на историческите процеси, разбиране на значението за „равенство пред закона“, изграждане на национално самочувствие, чрез запознаване с фактите и анализиране информацията за единството и саможертвата на всички български граждани за отечеството.

ШУМ.БГ