Почти година след като лидерите на ЕС за пръв път предложиха ограничено търговско споразумение на президента на САЩ Доналд Тръмп, посланиците на блока постигнаха "принципно споразумение" по насоките за водене на преговорите, което позволява на Европейската комисия да започне разговори, предаде "Политико". Очаква се в понеделник министрите на ЕС да дадат официалното си одобрение.

Франция повдигаше възражения до последния момент. "Съобразно ангажимента на президента на републиката Франция е против започването на каквито и да било търговски преговори със страни извън Парижкото споразумение за климата", коментира френски източник, като добави: "Това е въпрос на ценности. Европа трябва да дава пример и да бъде твърда в защитата на климата".

Комисията се надява да избегне противоречията, като ограничи новата търговска сделка до целта за премахване на митата за промишлените стоки, изключвайки разговори по спорните въпроси за земеделието и стандартите за храните.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обаче иска да използва разговорите, за да намали американския търговски дефицит с ЕС, възлизащ на 150 милиарда долара, и настоява Брюксел да отвори селскостопанския си пазар и да вдигне бариери като забраната за третирано с хормони американско говеждо месо.

Дипломати от ЕС и еврокомисията очертаха преговорен подход, при който разговорите ще могат да се водят на етапи, като първо бъдат съсредоточени върху по-малко противоречиви въпроси като премахването на митата за промишлените стоки. В Брюксел се смята, че въпросът за американските искания за селското стопанство може да бъде решен на по-късен етап, ако САЩ се откажат от митата за алуминия и стоманата, от заплахата за налагане на мита за вносните от ЕС коли и ако имат имат контрапредложение, например за обществените поръчки.

Дневник