Досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура във Варна е образувано на 11 април 2019 г. за контрабанда на изплувал кокаин край курортния комплекс "Слънчев ден" до Варна, съобщава пресцентърът на Апелативна прокуратура - Варна.

Наркотикът е бил в сак и е подобен на намерените пакети с високорисковото наркотично вещество край Шабла преди два дни. Контрабандата на кокаина е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Съдържанието на сака, намерен до "Слънчев ден" , е 25 кг и 430 г с изключително висока чистота - между 77.5% и 90.5%, показва експертна справка. Стойността му е около 7 млн. лв.

Служители на "Гранична полиция" и вертолети на Военноморските сили продължават огледи на черноморската ивица край града за останали количества кокаин, а екипи на "Жандармерията" и "Гранична полиция" продължават да инспектират крайбрежието край Варна за нови количества от кокаин, съобщи зам.-директорът на ОДМВР в града комисар Андрей Ангелов, цитиран от "Фокус". По думите му подобни огледи се осъществяват от една седмица.
Преди два дни при съвместна операция на министерствата на вътрешните работи на България и на Румъния в Черно море бяха задържани 170 килограма кокаин с високо качество. В морето са били открити шест големи пакета кокаин, увити в непромокаеми опаковки. Схемата, по която са работили трафикантите, е предвиждала дрогата да се предава в открито море и според министър Маринов тя е нова. Той разясни, че наркотикът се оставя в открито море, като доставчици и получатели не се виждат. Кокаинът се увива в непромокаема материя, със спасителна жилетка, разпределен в 150 пакета. В края на миналия месец в крайбрежната зона на Румъния бяха открити над тон и 200 кг кокаин. Законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 г. и глоба от 200 хил. лв. до 300 хил. лв. за това престъпление.

Дневник