Община Шумен е осъдена да плати 12 000 лв. плюс лихва върху тази сума от 2 466 лв. на родителите на двете близначета, които пропаднаха в шахта в Градската градина. Това е постановил Шуменският окръжен съд, като не е уважил исканото от родителите обезщетение в размер на 27 хил. лв. 

Инцидентът стана през септември 2016 година. Двегодишните близнаци пропаднаха в необезопасена шахта в Градската градина, като по-сериозно пострада едното от двете деца. Според медицинското заключение детето е с две средни телесни повреди - счупване на лява раменна кост и увреда на левия лакътен нерв със значителни за здравето и психиката му последствия. Момчето е претърпяло две операции, а възстановяването му продължава.

Според ШОС в случая бездействието на общината е в пряка причинна връзка с настъпилия  резултат. Според магистратите Община Шумен е пряко задължена да поддържа общинската инфраструктура в рамките на града, а не е направила това. Поради тази причина следва да заплати на родителите на детето претърпените от него с бездействието вреди. 

Освен 12 хил. лв. Община Шумен трябва да плати и 440 лв. плюс лихва за титаниеви педиатрични еластични пирони, които са били поставени на момчето, както и 1517 лв. разноски по делото. Родителите на момчетата също трябва да платят разноски за делото, както и държавна такса с общ размер от 472 лв.

Решението на ШОС подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.     

ШУМ.БГ