Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов, защото липсват данни за извършено престъпление.

Проверката по случая с "Ларгото" стана известен като "Ало, Банов съм". Сигналите бяха подадени в прокуратурата от Политическа партия "Българска социалистическа партия", представлявана от председателя на Националния съвет Корнелия Нинова, депутата Елена Йончева и Григор Здравков.

На пресконференция, анонсирана от БСП като разследване на Йончева за корупция в изпълнителната власт, бяха пуснати записи от разговори на Боил Банов. Те са записвани през март 2016 г., когато беше заместник-министър на културата във втория кабинет "Борисов".

Тогава бе обявено, че Банов е ощетил държавата с поне 700 хил. лв., като опростил неустойка на фирмата изпълнител ДЗЗД "Антична Сердика", която работи по реконструкцията на Ларгото. Освен това се твърдеше, че той дава указания как да се фалшифицират документи. Отговорът на Банов бе, че за неустойките се водят дела.

Става дума за проекта "Античен културно-комуникационен център "Сердика" - 2 и 3 етап", чиято стойност е 12.3 млн. лв. и се финансира по оперативна програма "Регионално развитие". Изпълнител на проекта е ДЗЗД "Антична Сердика", в което влизат четири фирми с водещ партньор "Пътища и мостове" ЕООД.

Останалите участници са държавното дружество "Реставрация" ЕАД, "Пътстрой-Варна" ЕООД и "Финанс груп 2013" ЕООД. Строителният надзор се осъществява от "Контрол - инвест" ЕООД и "Инвест - консулт" ЕООД. Официално комплексът "Сердика" бе открит от премиера Бойко Борисов на 20 април 2016 г.

Смята се, че записите са направени от вече бившия служител на министерството Ангел Ангелов. Прокуратурата се самосезира по случая, а от БСП отправиха сигнала и към ОЛАФ.

Дневник