Шуменските криминалисти разкриха печатница за фалшиви документи, снабдявала чужденци с български паспорти и лични карти. Цялото производство въртял 33-годишен шуменец с инициали В.П.

За случая днес пресконференция дадоха директорът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим и прокурор Емилия Янчева от Районната прокуратура в града.

"Мъжът е направил в дома си нещо като частно паспортно бюро. Работил е сам, а продукцията му е с много високо качество", обясни ст. комисар Расим.
В.П. бил наблюдаван дълго време. Решили да го задържат в момент на предаване на стоката.

На 10-ти април около 19,00 часа фалшификаторът спрял Голфа си на паркинга на бензиностанция "Шел" и зачакал. След малко към него се приближил 48-годишен мъж, също от Шумен, който взел средно голям пакет. В този момент двамата били задържани от полицаи.

Предаденият пакет бил конзола Плейстейшън. Когато я разглобили в управлението се оказало, че в играта има два комплекта - лични карти с червени паспорти на мъж и на жена.

Същата вечер било предприето претърсване на два имота на В.П. Целият му апартамент в Шумен бил пълен с печатарска техника и материали. Намерили над 20 паспорта в различна степен на завършеност, над 100 празни пластики  - заготовки за лични карти, фолиа, хартии, матрици, 6 принтера, гравираща машина и др.

В селската къща на В.П. в Салманово открили още предмети, свързани с дейността му, както и 2,5 кг. марихуана.   

"Клиентите му са чужденци, които искат да притежават български паспорти. По информация на задържания, за лична карта е искал 60 лева, а за паспорт 100 лева, но дали е така, ще стане ясно по-късно", каза Расим. Тепърва предстои да се установи част ли е В.П. от по-голяма престъпна схема. Полицията и прокуратурата отказаха да разкрият и по какъв начин фалшификаторът си е намирал клиенти. Казаха, че е имал висше образование, но не и какво е работил преди да се захване с печатницата.

"Знаем, че той е успял да затвори целият цикъл на производство, всичко е правил сам. купувал е хартия и пластики от интернет, смесвал е мастила. Може да се каже, че станал голям специалист и продуктите му са с високо качество", каза още полицейският шеф.

"Повдигнати са му 3 обвинения. Най-тежкото е по чл. 308, ал. 3 от Наказателния кодекс, който предвижда до 10 години затвор. Задържан е за 72 часа", обясни прокурор Янчева. Предстои да бъде внесено искане за постоянен арест.

48-годишния, на когото В.П. предал паспортите на паркинга, е освободен. Според полицията той е само посредник в схемата и засега ще бъде привлечен само като свидетел.

ШУМ.БГ