В актовата зала на СУ „Йоан Екзарх Български“ младшите посланици на Европейския парламент и техните съученици от XI клас участваха в среща-разговор на тема „Европейското културно-историческо наследство.“

Гост бе византологът д-р Николаос Мердзимекис - експерт в отдел „Ефория за античното наследство на Халкидическия полуостров и Света Гора“ на Министерството на културата и спорта на Гърция.

Д-р Николаос Мердзимекис е завършил висше образование във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Той запозна на български език учениците с опита на гръцката държава и общество в запазването на културно-историческото наследство на Гърция, чрез примера на Атон.

Д-р Мердзимекис акцентира на възможностите за запазване на Света Гора, разкрили се пред Гърция след присъединяването ѝ към Европейския съюз. Благодарение на финансовите средства от европейските фондове се подкрепят усилията на гръцката държава по реставрацията на паметниците на културата, съхранявани в светогорските манастири. Увлекателният му разказ за преданията и историята на възникване на Атон и неговите манастири беше илюстриран с мултимедийна презентация с богат снимков материал.

Събитието бе част от проекта на СУ "Йоан Екзарх Български" "Моят глас - бъдещето на младите в Европа" в качеството му на участник в Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

ШУМ.БГ 

.