Дивечът в Шуменско се увеличава с всяка изминала година. Това стана ясно на проведения днес в града първи за годината Съвет по лова, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие /СИДП/.

В Съвета участваха зам.-областният управител на област Шумен Петко Шаренков, ловни експерти и специалисти от СИДП, РДГ-Шумен, ловните сдружения, директори и експерти от държавните ловни и горски стопанствата, полицията.

По информация на РДГ-Шумен през 2016 година общо в областите Шумен и Търговище е имало 5 020 благородни елена, като тази година те вече са 6 499.

Данните от таксацията за същите години показват, че сърната от 4 421 броя вече е 5 650. Ръст има и при дивата свиня – от 4 967 преди четири години до 5 288 сега.

Едновременно с това неимоверно нараства и броя на хищниците, като чакалите вече са 4 103, а лисиците 2 761.

За пореден път ловците са поискали държавата да стимулира финансово отстрела на този вид дивеч, каквато практика е имало преди години.
По време на Съвета са обсъдени и мерките срещу неразпространението на болестта африканска чума по свинете.

Представителите на ловните сдружения поискаха да им бъде разписано какви точно проби трябва да вземат от мъртви и отстреляни животни, като според тях информацията трябва да достига до всеки един ловец заедно с кутиите за пробите. Петко Шаренков обясни на участниците в срещата какви мерки срещу чумата са били набелязани на проведената при него среща през седмицата.

По време на първото за тази година заседание на Съвета по лова за зам.-председател беше преизбран адвокат Стоян Стоянов, който оглавява шуменското ловно сдружение. Председател на Съвета е директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов, добавиха от СИДП.

ШУМ.БГ