Много е вероятно втори референдум за "Брекзит" да бъде поставен пред парламента, заяви Филип Хамънд, пише британският в. "Индипендънт". Говорейки във Вашингтон, министърът заяви, че ново публично гласуване е „предложение, което може да бъде поставено в парламента на определен етап“. Той обаче каза още, че ще са необходими около шест месеца, за да се проведе референдум, и че няма да има достатъчно време, преди Великобритания да напусне ЕС по новия краен срок от 31 октомври.

Хамънд също така подчерта, че правителството все още се противопоставя на втори референдум, въпреки че той твърди, че други искания на лейбъристите - като например митническия съюз с ЕС - ще бъдат обсъдени.

    „Позицията на правителството не се е променила“, обяви той. „Правителството се противопоставя на потвърдителен референдум и затова не го подкрепяме“.

Идеята за нов референдум беше сред няколкото алтернативи на "Брекзит", които бяха поставени на депутатите през последния месец - но всички останаха без мнозинство в парламента. Досега премиерката Тереза Мей не успя да привлече собствената си партия зад споразумението за развод, което тя договори с други лидери на Европейския съюз миналата година. Тя беше принудена да поиска от ЕС отлагане и да започне преговори с лейбъристите за това как да се излезе от задънената улица в парламента. Много лейбъристки депутати са оказали натиск върху своя лидер Джереми Корбин да включи нов референдум в исканията си в преговорите с правителството.

Междувременно Хамънд се сблъсква с критики от поддръжниците на "Брекзит" за това, че е казал, че Великобритания трябва да остане близо до ЕС. Той също разгневи някои наскоро, описвайки друг референдум за "Брекзит" като „напълно надеждно предложение“. Хамънд каза, че очаква правителството и лейбъристите да постигнат споразумение през следващите няколко месеца, съобщава агенция "Фокус". 

Клуб Z