Край на протестите или нова вълна на недоволство - този избор предстои днес по улиците на Белград на "окончателния митинг", свикан от лидерите на демонстрациите срещу сръбския президент Александър Вучич и цялата политическа система.

Четири месеца протести след насилие над журналисти и опозиционен лидер създадоха движението "1 от 5 милиона", след като Вучич каза, че дори демонстрантите да са 5 милиона, няма да им обърне внимание. Всяка събота (а и вчера) хиляди сърби в десетки градове се събираха с различни искания, от икономически промени и промяна в политиката за Косово до оставката на президента. След тях се разраснаха и демонстрациите в съседни държави.

Преди месец обаче опозицията - която бързо застана зад протестиращите и се обедини в т. нар. Съюз за Сърбия - постави на Вучич ултиматум. Според изявлението от 15 март, ако Вучич и кабинетът не напуснат властта и не свикат свободни избори на всички нива, на 13 април в Белград ще е най-големият досега митинг, откакто започна вълната демонстрации. Той ще започне пред сръбския парламент в 16 ч. българско време.

"Избори от шест до девет месеца"

Опозицията не е единна в политическите си позиции, а критични сръбски медии предупреждават, че в последно време лидерът на крайнодясното движение "Двери" Бошко Обрадович е иззел инициативата. Противникът на диалога с Косово и силен евроскептик Обрадович стоеше и зад нахлуването в сградата на сръбската държавна телевизия РТС, а умерени анализатори предупреждаваха, че основните фигури в Съюза за Сърбия (проевропейските Борко Стефанович и Драган Джилас и проруският бивш външен министър Вук Йеречим) трябва да внимават с движението.

Въпреки всичко Съюзът излезе с единна позиция - нужни са "незабавните оставки" на Вучич, премиера Ана Бърнабич и председателя на парламента Мая Гойкович. Освен това извънредният вот трява да се състои в срок от 6 до 9 месеца (редовният наближава - би трябвало да е през април 2020 г.). Такива избори трябва да са съпътствани от по-голяма свобода на медиите и гаранции, че ще са честни.

Представители на опозицията, цитирани от телевизия N1, твърдят, че сръбските власти търсят начини да намалят участието на протеста - например в големите градове ще има масови проверки на автобуси, презозващи към столицата. Проблем в организацията са и разделенията сред различните опозиционни партии, някои от които до последния момент предлагаха да се блокират кръстовища, други - митингът да се превърне в "окупация" на центъра, която да продължи и в неделя.

Подводни камъни

За управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС) на Вучич протестите вече са се "радикализирали", но е опасно, че организаторите им не обясняват как. Председателят на групата на СНС в общинския съвет на Белград Александар Миркович каза пред агенция "Танюг", че всички граждани на столицата и на цяла Сърбия имат право да знаят какво имат предвид лидерите на опозицията, като заплашват властите с по-сериозни мерки. Според него "магнатите Джилас и Йеремич и фашистът Обрадович", организиращи и финансиращи демонстрациите, стават все по-агресивни.

Представители на СНС обещават, че ще "пазят" сградите на местните власти в Белград, Ни и няколко други града, за да не пострадат "народните институции от хулигани и фашисти от редовете на Съюза за Сърбия". Самият Вучич намери и друго решение - вчера, седмица преди края на собствената си национална кампания "За бъдещето на Сърбия" той свика митинг във втория най-голям сръбски град Нови Сад, по време на петъчния митинг (1 от 5 милиона). По-рано той обяви в града нови инвестиции, които ще отворят стотици работни места. Освен това Вучич очаква за края на кампанията на 19 април да се организира "най-голямото гражданско събиране за 40-50 години", докато, по думите му, протестите "1 от 5 милиона" никога не са събирали над 6500 души.

"Исканията просто трябваше да се радикализират," казва и директорът на Центъра за практични политики Драган Попович за "Дойче веле". Сръбската редакция на ДВ нарича плановете за най-голям протест нож с две остриета. С митинги в поне 90 сръбски града за няколко месеца опозицията и протестиращите ще трябва да поднесат нещо ново на сръбското общество след тази дата. Под въпрос е реакцията на управляващите, които не се очаква да реагират на исканията.

Възможно е да има и друг проблем - с излизането на преден план на Обрадович изпъква и въпросът за Косово. Предишният път, когато протестиращите в Сърбия излязоха на улицата за Косово - под ръководството на Слободан Милошевич - нещата приключиха зле както за страната, така за съседите ѝ, пише за "Болкан инсайт" Слободан Георгиев.

Дневник