По-късно тази година глобалната икономика вероятно ще активизира растежа си. Това ще стане с подкрепата на централните банки по света и благоприятното развитие на американско-китайските търговски преговори, прогнозираха финансовите министри и централните банкери на Г-20 на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон, съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Според тях глобалната икономика е загубила инерция тази година, но те очакват тя да поеме нагоре през втората половина на годината в условията на благоприятна парична политика, следвана от централните банкери.

В същото време противопоставянето между САЩ и Китай заплашва да помрачи икономическата прогноза.

Според японския финансов министър Таро Асо не бива да пренебрегваме вероятността от ескалация на напрежението в търговските отношения.

МВФ понижи прогнозите си за глобалния растеж от 3,6 на сто за миналата година на 3,3 на сто през 2019 г. Това е най-бавният темп от рецесията през 2009 г. Фондът обаче очаква растежът да се активизира до 3,6 на сто през 2020 г.

Централният банкер на Япония Харухико Курода коментира пред журналисти късно снощи във Вашингтон, че според Г-20 ревизираните прогнози на МВФ са силно вероятни, но допълни, че всички страни трябва да направят необходимото за ускоряване на темпа на растеж.

Дневник