Министрите на спорта на България, Гърция, Румъния и Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство между четирите правителства, с който се официализира учредяването на организационен комитет за съвместната кандидатура за световното първенство през 2030 г. и европейското две години по-рано. След работната среща в Солун стана ясно, че четирите страни клонят повече към домакинство за европейско първенство.

Окончателното решение за какво ще се кандидатства ще бъде взето на срещата в Букурещ на 14 и 15 юни.

В срещата участваха министърът на спорта Красен Кралев, заедно с колегите си от Сърбия Ваня Удовичич, Гърция Георгос Василиадис и Румъния Богдан Константин Матей.

Меморандумът, който е със статут на международен договор влиза в сила веднага за три години. Ако няма отказали се, се подновява автоматично за още две години. Всяка страна ще бъде председател на ротационен принцип за шест месеца, като първа е България.

"От тук натък ще остане дискусията дали вървим към световно или към европейско първенство. Моето предложение беше до края на годината ясно и категорично да кажем, ако няма да имаме възможност да пръскаме средства за световно – да се концентрираме за европейско. Мисля, че имаме много сериозни шансове", каза Красен Кралев.

Той добави, че пред България най-големият проблем е инфраструктурата.

"Знаем какво ни липсва като инфраструктура, но трябва да имаме самочувствието, че сме сред най-добрите организатори. Понякога проблемът е, че не си вярваме сами. Така ще вдигнем самочувствието на нашите народи", каза още министърът на спорта.

"Това е велик ден за Балканския футбол", добави президентът на БФС Борислав Михайлов, който присъстваше като експерт на срещата.

Темата за обща кандидатура на четирите страни е от миналата година. От тогава се обсъжда и строеж на нови стадиони в България. По думите на Кралев, страната се нуждае от четири стадиона за домакинство на световно първенство.

Първоначално през септември министър-председателят Бойко Борисов повдигна темата за изграждането на нов национален стадион в столицата. След това той заяви, че "Васил Левски" е ненужен, защото предизвиква много неудобства и затваряне на улици, и призова за обществено обсъждане по темата.

Дневник