Турски митничари са заловили 55,4 килограма кокаин в контейнер на пристанище Асяспорт в Текирдаг (Северозападна Турция), предаде Анадолската агенция, цитирана от бТВ.

Наркотикът е открит, след като екипи на дирекцията за охрана на митниците и борба с контрабандата получили информация, че в контейнери, които ще пристигнат транзитно в Турция от страни от Южна Америка, ще има пратка наркотици.

След подробни анализи в системата за данни, кораб, пристигнал от бразилското пристанище Парангуа в пристанище Асяспорт в Текирдаг, бил преценен като подозрителен. При разтоварването един от контейнерите бил подложен на по-щателна проверка, след като реакцията на специално обучено куче дала на митничарите основание за това. При претърсването в две кутии в задната част на контейнера било намерено бяло на цвят вещество с фалшив печат, копие на печата върху контейнера.

При първоначалния анализ било установено, че веществото реагира на кокаин. По нареждане на прокуратурата откритите 55 килограма и 440 грама кокаин са конфискувани.

По българското Черноморие само за последните дни кокаин бе залавян веднъж - свободно плаващ край Шабла и втори път се появи в безстопанствен сак във Варна.

Клуб Z