Сагата ще купи ли "Инерком" на Гинка Върбакова бизнеса на ЧЕЗ в България приключи. От чешката компания майка "ЧЕЗ Груп" съобщиха официално, че са прекратили предварителния договор с българската компания. Причината: "неудовлетвореност от неизпълнението на ангажиментите, което е резултат от незаконни пречки от страна на българската държава”.

Говорителят компанията в Прага Алице Хоракова обясни, че решението за прекратяване на договора с фирмата на Гинка Върбакова е от късния следобед вчера.

Предварителният гововор с "Инерком" бе подписан през февруари 2018 г., но предизвика мащабен политически скандал. Парламентът разследва сделката със специална анкетна комисия но настояване на опозицията. Държавата дори говореше за вариант да участва, но в последствие се отказа.

Последваха решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), които забраняват сделката - първо с мотив, че ще доведе до концентрация на пазара заради това, че компании на Върбакова се занимават и с производство на енергия от фотоволтаици. Въпреки че Върбакова излезе от въпросните дружества, антимонополният орган отново отказа да придвижи преписката и да одобри продажбата. Казусът закономерно отиде в съда - след жалби и от "Инерком" , и от централата на ЧЕЗ в Прага. Делото е насрочето за 14 май. Преди да дочакат решение от съда обаче от ЧЕЗ в Прага се отказват.

Чешката електроразпределителна компания обаче продължава преговорите за продажба на целия си бизнес в България. Известните кандидати са два. Първият е индийската India Power, която бе партньор на компанията "Фючър енерджи", която също бе сред кандидат-купувачите в самото начало. Въпросната българска фирма обаче фалира в края на 2017 г. След това се случи подписването на предварителния договор с "Инерком". С каква ценова оферта участва сега India Power не е ивзестно.

За сравнение - според неофициалната информация предварителният договор с "Инерком" бе за над 320 млн. евро.  

Оферта за българския бизнес на ЧЕЗ подаде и публичната българска компания "Еврохолд България", контролирана от Асен Христов и Кирил Бошов. Участието им в преговорите е самостоятелно.

Сделката, ако има такава, "ще се финансира със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки", стана ясно при обявяване на намерението за участие от страна на холдинга.

    "Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. Едновременно със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, "Еврохолд" разглежда възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж.", пишеше в съобщението.

Засега не е ясно дали някоя от страните ЧЕЗ Груп или "Инерком" ще държи неустойка за разваления предварителен договор. Очаква се обаче компанията на Върбакова да загуби, ако вече не е загубила гаранцията от 5 млн. евро, договорена при подписване на предварителния договор. 

Клуб Z