Няколко хиляди "жълти жилетки" демонстрираха днес във Франция в 22-ата поредна събота на мобилизация на протестното движение - безразлични към мерките за преодоляване на продължаващата вече близо 5 месеца социална криза, които се очаква президентът Еманюел Макрон да представи другата седмица, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че изглежда се е потвърдила тенденцията към намаляване на броя на демонстрантите, особено в Париж. Само неколкостотин човека преминаха в рехави редици по улиците на френската столица.

Миналата събота "жълтите жилетки" са мобилизирали 22 300 демонстранти по данни на министерството на вътрешните работи - най-малкия брой от началото на движението през ноември.

За сметка на това тази събота се стигна до сблъсъци в "столицата" на протестите - Тулуза. Френската полиция използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да ограничи забранената демонстрация в югозападния град, съобщи Франс прес.

Около 2000 "жълти жилетки" са се събрали в центъра на Тулуза по данни на Ройтерс. Активисти избраха този град за център на днешните протести, което предизвика безпокойството на местните власти, опасяващи се от безредици.
Протестите във Франция днес като цяло преминават мирно, отбелязва Ройтерс.

Това е първата събота на мобилизация на "жълтите жилетки" във Франция след влизането в сила на новия закон за борба с хулиганството, който криминализира криенето на лицето по време на демонстрации.

Протестите запазват натиска върху президента Еманюел Макрон, който обеща да обяви "силни мерки" за успокояване на социалното напрежение в страната. Точна дата и подробности не бяха посочени, но за другата събота, 20 април, "жълтите жилетки" обещават "ден на голяма мобилизация"./БТА

 Дневник