Управляващият военен съвет в Судан обяви, че отменя наложения след преврата в четвъртък комендантски час и ще "изкорени режима", отваряйки път за цивилно правителство.

Това съобщиха Би Би Си и катарската телевизия "Ал Джазира" в деня, в който военните се съсредоточиха върху опити за диалог с протестиращите, останали на улицата и след като президентът Омар ал Башир бе свален от власт.

След 3 десетилетия на власт Башир бе арестуван, а армията постави министъра на отбраната Ауад ибн Ауф за фактически управник на Судан (начело на "преходен съвет"). Ибн Ауф обаче се оттегли ден след преврата на фона на продължаващи протести срещу управлението. Хиляди демонстранти, останали на улицата след първоначалната еуфория от свалянето на Башир, се бяха обявили срещу избора му за ръководител и заедно с други държави поискаха назначаване на цивилно правителство.

Едва след две години

Днес поелият поста му генерал Абдел Фатах Абдерахман Бурхан обяви, че досега управлявалият режим (срещу който протестират жителите) ще бъде премахнат, а държавните институции ще бъдат преструктурирани.

Цивилно правителство действително ще поеме властта, но това може да стане и след две години - максималния срок, който си поставят военните, за да останат на власт. Бурхан обеща и че ще има консултации с всички групи от опозицията. Малко по-рано държавни медии съобщиха, че Салах Гош, досега началник на разузнаването на страната (изправило се срещу протестиращи на някои от последните протести), е напуснал поста. Гош бе важен съюзник на Башир и заедно с него е сред обвинените за геноцид и военни престъпления от Международния наказателен съд.

Протестиращите в столицата Хартум, изглежда, обаче не приемат тази позиция. По улиците и тази вечер имаше демонстранти. Организаторите на протестите - на практика започнали преди четири месеца заради повишаващите се цени на храните - поискаха хората продължат протеста и днес, и утре.

Според суданския анализатор Халид ат Тижани, цитиран от "Ройтерс", "натискът на протестиращите и напрежения вътре в самата армия", заедно със страха във висшите ешелони от разцепление в редиците на въоръжените сили, тласкат промяната в Судан от последните дни.

"Третият човек" в армията

Бурхан, третият най-важен човек във въоръжените сили по времето на Башир, бе неизвестен до вчера. Като командващ сухопътните сили бе познат с добрите си връзки в Залива.

В телевизионно изявление днес - първото, откакто встъпи в длъжност - той обяви и освобождаване на всички политически затворници. Бурхан разформирова провинциалните правителства и обеща, че човешките права ще бъдат уважавани, а армията ще е гарант на "мира, реда и сигурността" в страната, докато не се състоят избори.

Нито той, нито други от преходния съвет са коментирали в подробности как ще бъдат изправени пред съда хората, убили десетки демонстранти по време на протестите, но в обръщението си той обеща властите да опитат. Докато Башир бе на власт, правителството призна, че загиналите от края на миналата година насам са поне 38 души.

Ден по-рано, докато съветът още бе оглавяван от Ауф, не се предвиждаше и екстрадиция на Башир, за да отговаря пред Международния наказателен съд.

Дневник