Врачанското село Мало Пещене, в което живеят 17 души, днес провежда референдум дали да се разреши добивът на минерала глауконит в землището му, съобщи БНР.

Въпросът е: "Да бъде ли предоставена концесия за добив на глауконитови пясъчници от находище в землището на село Мало Пещене?"

Освен 17.те постоянни жители в референдума имат право да участват и други 22-ма, които са регистрирани в селото по настоящ адрес.

"Ние знаехме, че се правят някакви проучвания, но не знаехме, че ще бъде с толкова много прахоляк и толкова много замърсяване на природната среда и откакто прочетохме проекта, хората разбраха, че ще бъде унищожено селото ни, а както виждате, сега тук навсякъде е зеленина и е един от най-малко замърсените райони. Въобще нямаме никаква промишленост ние тук", коментира пред радиото кметският наместник Иван Стоянов.

Проектът за концесия предвижда добиването на глауконит по открит способ от находище, което е с площ 600 декара. То се намира на 300 метра от последните къщи в Мало Пещене.

Глауконитовата суровина е известна като "зелена земя" заради характерния си цвят. Тя представлява глинест минерал с високо съдържание на калий, натрий, фосфор и други елементи, като специфичното е, че те се намират в много лесно извлекаема форма. Това я прави много ценна промишлена суровина най-вече за производството на лесни за усвояване торове, но също и за омекотяване и очистване на води, като естествен пигмент за производството на зелени бои, в птицевъдството и т.н.

Дневник