Най-малко петима полицаи и над десетима активисти от опозицията са ранени при сблъсъци с полицията в албанската столица Тирана по време на антиправителвена демонстрация. Протестиращите настояват за оставката на премиера Еди Рама, предаде Радио "Свободна Европа".

Хиляди се събраха вчера на протест в столицата на Албания. Демонстрантите носеха антиправителствени лозунги и хвърляха факли, пиратки и други предмети по полицейския кордон пред парламента. Полицаите използваха сълзотворен газ, когато демонстрантите се опитаха да ги изтласкат към сградата на правителството.

Протестът беше свикан от албанската опозиция, която обвинява премиера Еди Рама в корупция и връзки с организираната престъпност в страната. Рама отрича обвиненията, а опозиционният лидер Лулзим Баша призовава за предсрочни избори и приканва своите поддръжници към ежедневни протести.

По време на миналите протести в средата на февруари демонстрантите многократно се опитваха да проникнат в парламента, а органите на реда ги отблъскваха със сълзотворен газ и водни оръдия. САЩ и Европейският съюз многократно призоваваха опозицията да не използва или подтиква към насилие, а вместо това да води диалог с управляващите.

Албания се надява да получи одобрение от ЕС за влизане в преговори за членство в съюза от следващия месец.

Дневник