В реч, произнесена от дълбините на Индийския океан, президентът на Сейшелските острови Дани Фор призова света да направи повече за опазването на "туптящото синьо сърце" на планетата, предаде "Асошиейтед прес", цитирани от БТА. Неговият апел беше предаден на живо от подводница, а Сейшелите са една от островните държави, застрашени най-много от промените в климата.

Президентът посети британска научна експедиция, която събира данни за Индийския океан. Въпреки че океаните представляват две трети от земната повърхност, по-голямата част от тях е слабо проучена.

Дани Фор обяви, че проблемът с океаните е прекалено голям, за да бъде неговото решение оставено в ръцете на следващото поколение "Вече нямаме извинения да не действаме, нямаме и време", заяви той от управляемия подводен апарат, намиращ се на дълбочина от 121 метра край Сейшелските острови. 

Когато президентът се върна обратно на повърхността, той каза пред "Асошиейтед прес", че по този начин се е докоснал до огромното биоразнообразие на океана и това е утвърдило убеждението му, че трябва да се предприемат незабавни действия за неговото опазване.

Днес със статут на защитени зони са едва 5% от световния океан. През 2020 г. те трябва да нараснатдо 20%. Според учените обаче, за да се запази биоразнообразието на океана, със статут на защитени зони трябва да бъдат между 30 и 50% от световния океан.

Дневник