Националният ансамбъл на България и Катрин Тасева спечелиха общо шест медала от Световната купа по художествена гимнастика в София. Отличното представяне в зала "Арена Армеец" дойде само седмица след спечелването на пет отличия от първата световна купа за сезона - в Пезаро.

След като в събота триумфира със златния медал в многобоя, днес ансамбълът грабна сребро във финала на три обръча и два чифта бухалки. Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова получиха 24.050 точки за изпълнението си.

Българките бяха много близо до втори златен медал, но останаха само на 0.50 точки от ансамбъла на Украйна. Бронзовите отличия отидоха при Япония с оценка 23.600 точки.

Страхотен ден имаше и Катрин Тасева. След като в събота се окичи с бронз в многобоя, 21-годишната българка грабна три сребърни отличия във финалите на отделните уреди в неделя.

Денят започна с финала на обръч, в който имаше две български представителки - Тасева и Невяна Владинова. Те се класираха съответно шеста и четвърта, а състезанието беше спечелено от Линой Ашрам от Израел. Среброто и бронзът останаха за рускините Александра Солдатова и Екатерина Селезньова.

Вторият финал беше на топка, където Тасева изигра много силно съчетание. Тя получи 19.950 точки, а пред нея се нареди само Селезньова с 20.700. Ашрам спечели бронзовия медал, а Владинова завърши на предпоследната седма позиция.

Тасева продължи страхотното си представяне на бухалки. С оценка от 20.650 тя дори беше близо до златото, но в крайна сметка остана втора зад Ашрам (20.900). Солдатова взе бронза с 20.050 точки.

Третият сребърен медал на Тасева дойде в последното индивидуално състезание - финала на лента. Българската гимнастичка получи оценка 19.400 за съчетанието си. Златото отиде при Солдатова с 19.700 точки, а Ашрам зае последното място на подиума с 19.150 точки.

Дневник