Григор Димитров записа трудна победа в първия си мач на червени кортове през 2019 г. Българският тенисист надигра италианеца Матео Беретини със 7:5, 6:4 и преодоля първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло.

Във втория кръг Димитров ще се изправи срещу победителя от мача между канадеца Денис Шаповалов от Канада и германеца Ян-Ленард Щруф. Бившият №3 в света има да защитава 360 точки в Монте Карло, след като преди година достигна до полуфиналите.

Стартът на двубоя между Димитров и Беретини се забави с няколко часа заради дъжд. В допълнение 27-годишният българин и 22-годишният италианец трябваше да се борят с ниски температури и силен вятър, който създаде доста проблеми със сервиса за двамата и доведе до цели 24 точки за пробив.

Димитров започна лошо мача и допусна пробив още в първия си гейм. Беретини затвърди предимството си с гейм на нула и поведе с 2:0. Италианецът, който заема 54-ото място в света, обаче бързо изпусна аванса си и резултатът беше изравнен при 2:2.

Постепенно българският тенисист започна да взима надмощие на корта. При 4:3 Димитров поведе с 40:0 и имаше три "скрити" сетбола, но ги пропусна. В следващия сервис гейм на Беретини той имаше още един шанс за пробив, този път с цената на сетбола.

Италианецът отново се измъкна, при втория случай, в който трябваше да сервира за оставане в сета, най-накрая се пропука. Димитров поведе с 40:0, пропусна и трите поредни сетбола, но успя да се добере до четвърти и този път се възползва - 7:5.

Миналогодишният полуфиналист в Монте Карло започна отлично втората част, като реализира пробив още в първия гейм. Веднага след това обаче той на свой ред изгуби подаването си и равенството бързо беше възстановено.

Димитров можеше отново да поведе с пробив в четвъртия гейм, но пропусна четири възможности, три от които поредни. На свой ред българинът се озова в трудна ситуация при 4:4. Той обаче спаси "скрит" сетбол пред Беретини и поведе с 5:4.

Сервирайки за оставане в мача, италианският тенисист се поддаде на напрежението, допусна няколко грешки и беше пробит, което сложи точка на спора след близо два часа игра.

dnevnik.bg