"Ливърпул" премина най-трудното си изпитание в борбата за титлата във Висшата лига след домакинска победа с 2:0 над "Челси". Тимът на Юрген Клоп записа първи успех срещу сините на "Анфийлд" от 2012 г. и се върна начело в класирането.

"Мърсисайдци" събраха 85 точки и поведе с две пред шампиона "Манчестър сити", който обаче има мач по-малко. "Гражданите" държат нещата в свои ръце и ще защитят своя трофей, ако спечелят всичките си мачове до края. Тимът на Пеп Гуардиола обаче има по-тежка програма.

Оставащите четири мача на "Ливърпул" са срещу "Кардиф" (21 април), "Хъдърсфилд" (26 април), "Нюкасъл" (5 май) и "Уулвърхемптън" (12 май).

За "Сити" предстоят два много тежки двубоя - с "Тотнъм" на 20 април и "Манчестър юнайтед" на 24 април. Преди това "гражданите" имат още един мач с "шпорите" - в сряда в Шампионската лига, а последните им три срещи във Висшата лига са с "Бърнли" (28 април), "Лестър" (5 май) и "Брайтън" (12 май).

"Ливърпул" посрещна "Челси" без домакинска победа срещу този съперник от седем години и със спомена от кошмарното подхлъзване на Стивън Джерард срещу сините, което коства на "мърсисайдци" титлата преди пет сезона.

Мачът започна добре за домакините, които стигнаха до шанс за гол още в петата минута. Анди Робъртсън центрира отляво, а Мохамед Салах стреля от воле с левия крак, но топката попадна право в ръцете на Кепа Арисабалага.

"Ливърпул" имаше игрово предимство в следващите минути, но трудно стигаше до добри шансове да обстрелва вратата на "Челси".

Гостите от Лондон започнаха да пресират по-добре с напредването на първата част и няколко пъти успяха да отнемат топката в централната част на терена. Това даде предпоставки за няколко много опасни контраатаки, но сините се провалиха във финалния пас.

След по-спокойната откъм голови положения първа част второто полувреме започна ударно. В 51-ата минута Салах се пребори с Емерсон на левия фланг и комбинира с Джордан Хендерсън. Капитанът на "Ливърпул" центрира към далечната греда и останалият сам Садио Мане вкара с глава отблизо.

Само две минути по-късно домакините увеличиха аванса си след брилянтно изпълнение на Салах. Египтянинът получи топката вляво, нагласи си я с левия крак и със страхотен изстрел от над 25 метра намери горния десен ъгъл на вратата - 2:0.

"Челси" можеше да се върне в мача само пет минути по-късно. Азар беше изведен очи в очи с вратаря Алисон и успя да го преодолее, но ударът на белгиеца срещна страничния стълб.

В 60-ата минута звездата на "Челси" получи още една страхотна възможност. Уилиан центрира от десния фланг, а Азар се измъкна зад защитниците на "Ливърпул". Той обаче не направи добър контакт с топката и Алисон спаси удара.

Три минути по-късно и влезлият като резерва Гонсало Игуаин се озова на отлична позиция в наказателното поле. Аржентинецът обаче се замота много и топката му беше отнета.

Клоп реагира на устрема на "Челси" с включването в игра на Жоржиньо Вайналдум и това даде нужния резултат. "Ливърпул" си върна контрола в центъра на терена и натисна в търсене на трето попадение.

Домакините няколко пъти създадоха напрежение в наказателното поле на съперника, изпълниха и доста корнери, но не успяха да преодолеят за трети път Кепа. В същото време обаче "мърсисайдци" не дадоха повече шансове на "Челси" да се върне в мача.

Дневник