Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се подготвя да поиска от Върховната изборна комисия на страната местният вот в Истанбул да се състои повторно.

Това съобщи в. "Хюриет дейли нюз", като цитира заместник-председателя на партията Али Ихсан Явуз. "Казахме преди, че бихме желали да поискаме да се (състоят) отново изборите в Истанбул" с позоваване на правото на възражения заради нередности, обясни Явуз, цитиран от вестника.

Резултатите от досегашното преброяване в Истанбул наклониха везните в полза на Екрем Имамоглу - кандидата на опозиционната Републиканска народна партия (РНП). След като ПСР изгуби кметските места в повечето големи градове на страната, а разликата между Имамоглу и бившия премиер Бинали Йълдъръм (кандидат на ПСР) бе по-малко от процентен пункт, управляващите оспориха победата и поискаха повторно преброяване в някои окръзи.

Досегашните резултати сочат, че Имамоглу води с малко над 21 хил. гласа - той е получил общо 4.71 млн. бюлетини, докато за Йълдъръм са гласували 4.149 млн. души в най-големия турски град.

В някои окръзи като Малтепе повторното преброяване продължава след обжалване на ПСР. Изборната комисия обяви по-рано тази седмица, че ще разгледа искането за анулиране на изборите в Бююкчекмедже, където също печели РНП, по-късно.

Според управляващите в Бююкчекмедже вотът е бил съпътстван от нередности, свързани с адресната регистрация на над 11 хил. души.

Не е известно кога ще бъде внесен искът за повторни избори в Истанбул. Според други турски медии ПСР ще изчака решението на комисията дали да бъде анулиран вотът в Бююкчекмедже.

Дневник