Избирателите са тези, които ще кажат на изборите дали е правилно или не номинирането на Сергей Станишев в листата за евровота. Рано е да прогнозирам. Резултатите ще покажат, но според мен листата, която вчера чрез таен вот беше определена е удовлетворяваща и за двете страни. Това коментира за ШУМ.БГ председателят на Общинската организация на БСП в Шумен Веселин Пенчев.

Той, заедно с останалите шуменски членове на НС на БСП - Димитър Дъбов, Александър Горчев и Анатолий Стоянов, участваха в заседанието на Съвета за определяне на  листата за предстоящите избори за Европейски парламент.

Според него, изненада за всички е била номинацията на Иво Христов, началник на кабинета на президента Румен Радев, който е четвърти в листата. “Изненадани бяхме и мненията за номинацията на г-н Христов бяха различни. Имаше по две изказвания, които бяха противоположни за номинацията му - едните в негова подкрепа, другите – не. Но аз смятам, че гражданската квота в листата на БСП за евровота е добра /бел. ред. - Елена Йончева, Иво Христов, Велизар Енчев и Емил Георгиев/”, уточни Пенчев.

По отношение на преференциите, прагът на които е 5 %, Пенчев коментира, че са възможни размествания. “Всеки, който е в листата има прекрасната възможност чрез преференциите да получи оценка за свършеното от него в качеството, което е имал”, каза шуменският лидер на червената партия.

Той заяви още, че тези избори са важни за БСП, "която доказа, че е демократична партия и всички трябва да работят заедно за предстоящия евровот".

Припомняме, че вчера, след десетчасови дебати и тайно гласуване, Националният съвет на БСП напълно размести предложената листа с кандидати за евродепутати от Корнелия Нинова. След вота в нея намери място и Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който ръководството искаше да отстрани.

ШУМ.БГ