Баскетболистите на шуменския „Фикосота“, играли в един от най-успешните за местния баскетбол сезон 98/99 г., ще се съберат за първи път след 20 години. Те ще станат част от шоуто Мач на звездите, което ще се проведе в „Арена Шумен“ на 21 април.

Публиката в залата ще си припомни изпълненията на Любомир Амиорков, Данчо Колев, Петър Петров, Хрисимир Димитров, Пламен Христов, Илиан Йорданов, Даниел Димитров, Мариан Костадинов, Пеньо Нацкин, Павел Ламбринов, Пламен Дечев, Красен Кирилов, Петър Митков Петров, Стефан Радушев, Валентин Стаменов, Десислав Димитров, Станислав Станков, братята Красен и Жечко Кюркчиеви, които бяха основен спонсор на тима и др.

Това обявиха на пресконференция в Шумен Стефан Августинов, организатор на Мача на звездите, Петър Минчев, член на УС на БК „Шумен“ и представител на фирма Фикосота, кметът Любомир Христов.

„Поехме риск като избрахме Шумен за домакин на Мача на звездите, защото в момента градът няма отбор в Националната баскетболна лига. Но мисля, че този риск ще бъде оправдан, защото в Шумен има интерес към баскетболната игра, а с шоуто, което ще предложим ще увлечем и още хора“, каза Стефан Августинов. Той благодари за подкрепата, която оказва община Шумен, лично на кмета Любомир Христов и на Фикосота.

Августинов каза още, че Мачът на звездите тази година се провежда и по повод 100 години организиран баскетбол в България. По този случай президентът на БФБ Георги Глушков ще награди изявени шуменски спортисти, дали приноса си за развитието на играта с оранжевата топка през годините.

„За първи път Шумен ще е столица на баскетбола в България. Градът го заслужава. След 2 години ще отбележим и 100 години от развитието на баскетбола в Шумен. Така с Мача на звездите поставяме едно добро начало за по-големи успехи на този спорт в нашия град“, каза Петър Минчев. Той допълни, че от следващата година БК „Шумен“ ще започне подготовка и ще атакува място в НБЛ. „Надявам се след две години да играем сред най-добрите“, допълни Петър Минчев.

Кметът Любомир Христов заяви, че зала „Арена Шумен“ е готова да посрещне баскетболните звезди и феновете на играта от града и страната. Кошовете вече са монтирани, поръчан е още един резервен.

„При първите ни разговори с г-н Августинов не вярвах, че това събитие ще се проведе в Шумен. Залата още не беше пусната в експлоатация, когато със Стефан Августинов я разгледахме и той заяви, че тя ще приема големи събития. При следващите ни срещи се избистри идеята тук да се проведе Мачът на звездите и в неделя това ще е факт. Целта ни е да запалим младите хора да спортуват, да играят баскетбол“, каза кметът Любомир Христов.

16-ото издание на Престиж Maч на звездите е организирано от "СпортЛаб" ЕООД, Българската федерация по баскетбол, Национална Баскетболна Лига и Община Шумен. В неделя феновете ще могат да се насладят на над 5-часово шоу. То започва от 16,30 часа с Мач на звездите от лигата на непрофесионалистите. В 18,45 ще започне церемония 100 години баскетбол“, В 19,00 часа ще бъде даден начален сигнал на Престиж Мача на звездите от НБЛ. Срещата ще бъде прекъсвана за конкурсите „Тройки“, „Умения“, „Забивки“, игри с публиката.

Билети за баскетболното шоу в неделя, 21 април, в зала „Арена Шумен“ все още има. Те са на цена от 10 лв. и могат да бъдат закупени от  центрове на "EasyPay" или онлайн от следния линк: https://epaygo.bg/7864928101. Билети ще се продават и в събота и неделя на място, но те ще бъдат на цена от 12 лв.

ШУМ.БГ