Българският хелзинкски комитет (БХК) изразява тревога от реакцията на властите към расисткото насилие, избухнало в рамките на протестите в Габрово от последните дни. Според правозащитниците не се изпращат правилните послания нито към ромите, нито към протестиращите жители града, става известно от позиция, изпратена до медиите.

Поводът за напрежението е инцидент от 7 април, при който трима роми пребиха магазинер, заради направена забележка за спазване на реда в обекта. След случая в града се проведоха пет протеста, по време на които имаше ескалация на напрежението, влизане на част от протестиращите в ромската махала, където бяха регистрирани случаи на хвърляне на камъни. Това доведе до засилено полицейско присъствие в града, свикване на извънредно заседание от министъра на отбраната Красимир Каракачанов с ръководството на МВР и службите, както и до оставка на шефа на полицията в Габрово Борислав Бончев.

"На два пъти къщи, обитавани от роми, бяха вандализирани, въпреки непосредственото присъствие на полицията и жандармерията. Единственото общо между задържаните извършители на побоя от 7 април и обитателите на вандализираните от тълпи къщи в Габрово е, че са от ромски произход. Въпреки това нито един представител на властта не осъди това основано на етническата принадлежност насилие, нито го назова като такова" гласи позицията на БХК.

Отправя се критика към позицията на вицепремиера Каракачанов, че случващото се е резултат от "незаконно настаняване" на роми в града и на вицепремиера Дончев, който "оправда насилието с митологемата за колективни злоупотреби със социални помощи от страна на ромите като цяло". Те напомнят, че в медиите беше съобщено, че някои от извършителите на расисткото насилие са задържани, но до този момент не е получена информация за образувани досъдебни производства, при това с правна квалификация като деяния, извършени по расистки подбуди.

Акцентира се, че според закона расистките престъпления са насочени срещу всички представители на определен етнос, дори те да не са непосредствени жертви на деянието. "Поради това този вид престъпления обикновено провокират вражда между различни етнически групи в обществото и представляват по-голяма опасност за обществения ред от обикновените престъпления" е позицията на БХК. Те призовават властите да признаят и осъдят "расисткото насилие срещу невинни хора, а органите на реда да изпълнят задълженията си за гарантиране на сигурността им, както следва да бъде гарантирана сигурността на всеки един гражданин, независимо от етническата му принадлежност".

"Толерирането и дори поощряването от най-висши държавни представители на саморазправа от една група граждани с друга е несъвместимо с принципите на правовата държава. То подклажда расистко насилие и поставя в риск собствеността, здравето и живота на мирни български граждани както ромски, така и с български етнически произход" се допълва в текста. БХК призовава представителите на изпълнителната власт и органите на досъдебното производство към спешни и адекватни на случващото се реакции, ръководени от закона, а не от политическия пиар.

Дневник