Държавите, членуващи в Европейския съюз, одобриха окончателно началото на търговски преговори със Съединените щати, предаде агенция "Ройтерс".

Решението се отлагаше с месеци заради съпротивата на Франция. Въпреки това се стигна до мнозинство при гласуването - Париж бе "против", а представителят на Брюксел се въздържа.

Европейската комисия иска да започне преговори по две линии. Едната е за намаляване на митата за индустриални стоки, а другата - за улесняване на компании, които искат да докажат, че продуктите им отговарят на стандартите съответно на ЕС и на САЩ.

Позицията, постигната от министрите, следва споразумение от миналия четвъртък. Със съгласието им Европейската комисия получава възможност да преговаря от името на страните членки. Успешен край на преговорите ще трябва да бъде утвърден и от Европейския парламент.

По-рано Агенция "Франс прес" писа, че решението е неизбежно, ако страните в ЕС не искат митническа война. Париж същевременно се опасяваше в разгара на предизборната кампания в ЕС, че може да се възкреси призракът на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), много по-обхватно споразумение за свободна търговия между Брюксел и Вашингтон, което е и много непопулярно. Преговорите по него бяха прекратени през 2016 година.

Според французите подобно споразумение влиза в противоречие с ангажиментите на президента Еманюел Макрон, който е против каквито и да било преговори със страна, неспазваща Парижкото споразумение за климата, от което САЩ се оттеглиха през 2017 година.

Дневник