Специализираният наказателен съд отказа да освободи от длъжност директора на осигурителния институт в Силистра Милен Пенчев с единствения мотив, че той е под домашен арест и няма как да повлияе на разследването или на свидетели по делото, става известно от съобщение на прокуратурата.

Според съдебния състав обвинението може да внесе ново искане за отстраняването му при евентуална промяна в мярката му за неотклонение. Пенчев е обвинен за издаване на фалшиви документи за придобиване на максимални пенсии срещу 10 хил. лв.

На 10 март Специализираният наказателен съд остави в ареста трима от задържани за отпускане на пенсии чрез фалшиви документи. Според прокуратурата фалшифицирани пенсионни досиета са били придвижвани в администрацията на осигурителния институт с гриф "Силно мой човек – Пенчев".

Съдът отстрани от длъжност Стоянка Симеонова, началник на отдел "Пенсии" в осигурителния институт в града. Тя е обвинена от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за изготвяне и използване на осигурителни документи с невярно съдържание, с което е ощетяван бюджетът на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщава пресцентърът на прокуратурата.

В момента Стоянка Симеонова е на свобода с парична гаранция от 7 хил. лв., но съдът определи, че тя може да попречи на изясняването на обективната истина, защото има достъп до документацията, заради което може да повлияе на свидетели или да извърши престъпление срещу правосъдието. В момента Симеонова е в отпуск по болест.

 Дневник