България да участва с три, а не с четири стадиона в общата балканска кандидатура за голямо първенство по футбол. Това е новата картина, очертана от министъра на спорта Красен Кралев след срещата в Солун, на която заедно с Гърция, Сърбия и Румъния беше подписан договор за сътрудничество.

Първоначално идеята беше страните да се кандидатират за световното през 2030 г. Сега вече те клонят повече към варианта да поискат Евро 2028.

"Наясно сме с всички предизвикателства. Министрите не хвърчим във въздуха да се занимаваме с утопични проекти", заяви Кралев в сутрешния блок по Би Ти Ви.

Той обясни, че за европейско първенство изискванията към организаторите са по-ниски - както за броя на стадионите, така и за капацитета им. За европейското минималният капацитет трябва да е 30 хиляди, докато за световно първенство е 40 хиляди.

"Ако е европейско, трябва да направим - тепърва ще се установи коя държава какво ще прави, но ние няма да искаме 60-хиляден или 50-хиляден стадион. Аз ще настоявам да имаме примерно два от най-ниската възможна инвестиция, която може да се направи - два от 30 хиляди и един от 40 хиляди. За 40 хиляди може да е новият национален стадион в София, който ще се строи. Сегашният ни е за 42 хиляди, така че мисля, че е съвсем нормално София да има такъв стадион", каза Кралев.

Заради досегашните намерения да се иска световното през 2030 г. доскоро министърът говореше за кандидатстване от страна на България с четири стадиона. В плановете си той включваше и Националния стадион "Васил Левски", като казваше, че с малко средства съоръжението може да бъде модернизирано, за да отговаря на изискванията за световно първенство. Сега обаче не посочи какво би станало с "Васил Левски", ако не влезе в евентуалната кандидатура. През есента министър-председателят Бойко Борисов го обяви за ненужен и поиска обсъждане за бъдещето му.

По думите му вариантите за другите два стадиона са Варна, Бургас и Пловдив, като ключово значение ще има наличието на съпътстваща инфраструктура - летища и хотели, защото това носи 25% от оценката.

"Ако вървим към европейско, във Варна се строи нов стадион "Варна", който е с капацитет за 23 хиляди. Ако държавата се включи с акции в този проект, може с много малко средства да се доплати още за 7000 (места) да се ъпгрейдва до 30 хиляди. И с много малка инвестиция може да се получи", заяви Кралев.

Министърът допълни, че ключово е наследството, което ще остане от евентуалната кандидатура, като акцентът трябва да падне върху това стадионите да се използват.

Дневник