Временният военен съвет на Судан уволни министъра на отбраната Ауад ибн Ауф, който бе за кратко лидер на преврата миналата седмица, и назначи нов шеф на разузнаването, предаде "Ройтерс", като се позова на говорител на съвета.

В изявление армията също така обяви, че е "готова" за възможността каквото и цивилно правителство да бъде избрано от опозицията, да поеме властта. "Няма да назначаваме премиер. Те ще го изберат", каза говорителят на съвета генерал-майор Шамс Аддин Шанто, цитиран от Би Би Си.

Миналата седмица въоръжените сили свалиха президента Омар ал Башир след 30 години на власт и протести, продължили четири месеца. Протестиращите, първо приветствали свалянето на Башир, продължиха демонстрациите си, след като военните обявиха две години преход към цивилно управление. За да успокоят множеството, военните първо въведоха комендантски час, но в събота го отмениха и обещаха диалог.

Мълчалив протест продължава и пред министерството на отбраната в Хартум, а участниците в него искат цивилно управление "веднага". Анадолската агенция, цитирайки свидетели, съобщава, че военните се опитват да разпръснат множеството, това твърдят и опозиционери, цитирани от "Ройтерс". В социалните мрежи асоциацията на профсъюзите в Судан - основен организатор на протестите - поиска от жителите да "защитят революцията".

Промени

Ауад ибн Ауф бе фактически управник на Судан малко над 24 часа след преврата, докато не се оттегли, тъй като протестиращите настояваха и за неговата оставка.

Генерал Абу Бакр Мустафа става ръководител на Националната служба за разузнаване и сигурност на мястото на Салах Салех. Известен като Салах Гош, Салех се оттегли миналата седмица от поста, след като години наред бе важен съюзник на Башир и бе познат с все по-репресивните мерки в службата.

Освен това са уволнени посланиците на Судан във Вашингтон и Женева. Уволненият посланик във Вашингтон Мохамед Ата е страховит бивш шеф на разузнаването, отбелязва АФП.

Говорителят на военния съвет обеща, че националното разузнаване и силите за сигурност ще бъдат реорганизирани. Ще бъдат предприети мерки за борба с корупцията и ще бъдат реформирани законите за обществения ред, за да бъдат съобразени с исканията на протестиращите. "Приканваме всички хора да сътрудничат, за да се преодолее кризата, пред която е изправена страната", заяви той.

Временният военен съвет заяви, че ще работи с опозиционните партии и гражданските организации, за да установи цивилно управление, предаде ДПА. Според говорителя обещаните от международната общност храни, пшеница, петрол и газ ще бъдат доставени на хората. Растящата цена на живота бе една от основните причини за месеците протести, които сложиха край на 30-годишното управление на президента Омар ал Башир, напомня ДПА.

Дневник