Покойната Анес Варда ще се появи за последен път на Международния филмов фестивал в Кан тази година, но ще го направи от официалния постер на 72-ото издание на събитието, който бе публикуван днес.

В него е използвана снимка на белгийската режисьорка от времето, когато тя е на 26 години и снима първия си филм "Ла Поанкур" (La Pointe Courte) през 1954 г. Кадърът е уловил как тя стои върху раменете на техник, докато гледа през камерата в посока към плажа на Сет в югоизточна Франция. Година по-късно същият този филм участва в извънконкурсната програма на фестивала в Кан.

"Тази фотография от снимачния процес обобщава всичко за Анес Варда: нейната страст, апломб и игривост", пишат организаторите и допълват, че тя е притежавала "съставките на свободния артист, създавайки рецепта, която тя не спря да подобрява."

Варда, която почина през март тази година на възраст 90 години, бе призната за "бабата на френското кино", пише "Холивуд рипортър". Нейни филми са прожектирани общо 13 пъти в официалната селекция на фестивала в Кан. През 2005 г. тя е член на основното журито там, а през 2013 г. е в журито за "Златната камера", която се присъжда на най-добрия дебютен филм от всички фестивални селекции.

През 2015 г. Варда става и първата жена, получила почетната "Златна палма". Тя печели и статуетката "Златен лъв" във Венеция, "Сребърна мечка" в Берлин, а през 2018 г. Американската филмова академия й присъжда почетна награда за творчество като допълнение към факта, че тя е най-възрастният номиниран за "Оскар" човек в историята.

Дневник