Делът на безработните в Турция се е увеличил с 366 хил. души само за месец и е достигнал рекорд за последното десетилетие. Това съобщи агенция "Блумбърг", като се позова на данни от турската статистическа служба (известен като Тюркстат).

Стойността от 14.7% надхвърля очакванията на икономисти. Само преди месец тя бе 13.5 на сто.

Данните означават, че общо 4.7 млн. души в Турция нямат работа. Младежката безработица е достигнала 26.7 на сто.

По-рано тази година Турция изпадна в рецесия за пръв път от десетилетие. Валутната криза от миналата година и инфлацията се отразиха на икономиката и тя стана тема на кампанията за местните избори в края на март, на които партията на президента Реджеп Тайип Ердоган загуби контрола над повечето големи градове в страната.

Според данните, анализирани от "Блумбърг", повечето общини, спечелени от опозицията, макар да са били в ръцете на управляващите, са именно тези, където процентът на безработни е двуцифрен.

Междувременно анкета на "Ройтерс" сред 43-ма икономисти показа, че те очакват свиване на икономиката през 2019 г. и връщане към растеж през 2020 г. (с очаквания той да е 2.7%). Това е близо до прогнозата на Международния валутен фонд за ръст от 2.5 на сто догодина.

Миналата седмица финансовият министър Берат Албайрак обеща серия реформи, които според анализатори, интервюирани от "Ройтерс", биха върнали доверието на инвеститорите, но това трябва да се случи под надзора на МВФ, а Турция отхвърля подобна възможност.

Дневник