Григор Димитров ще играе с германеца Ян-Ленард Щруф във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло. В неделя най-добрият български тенисист започна участието си с трудна победа над италианеца Матео Беретини, като това беше първият му мач на червени кортове за 2019 г.

В понеделник и Щруф преодоля първия кръг след успех срещу поставения под №15 Денис Шаповалов. 28-годишният германец, който е 44-и в световната ранглиста, загуби първия сет, но направи обрат и спечели с 5;7, 6:3, 6:1 след два часа игра.

Димитров и Щруф ще се изправят един срещу друг за трети път на ниво АТП. През 2017 г. двамата отново бяха съперници във втория кръг в Монте Карло, като германецът спечели в три сета след обрат - 4:6, 6:3, 6:2.

През 2013 г. Димитров се наложи с 6:1, 6:3 в осминафиналите на турнира в зала в Стокхолм. Двамата имат и една среща в турнир от сериите "Фючърс" - на червени кортове в Германия през 2010 г., когато българският тенисист побеждава със 7:5, 7:5.

Победителят от следващия им двубой ще играе в осминафиналите с носителя на рекордните 11 титли в Монте Карло Рафаел Надал или друг от водещите испански тенисисти - Роберто Баутиста Агут.

Димитров има да защитава 360 точки в турнира, тъй като през миналата година достигна до полуфиналите. Ако загуби от Щруф, бившият №3 в света ще изпадне от топ 40 на ранглистата за пръв път от февруари 2013 г.

Междувременно българският тенисист отпадна още в първия кръг на двойки в Монте Карло. Той и партньорът му Стан Вавринка отстъпиха пред поставените от №6 Хенри Континен и Джон Пиърс след 6:7 (6), 3:6.

Дневник