Пожар избухна в катедралата "Нотр Дам" в Париж и срути върха ѝ, което е наложило евакуацията на хората оттам, предаде "Франс прес".

Пламъците са се разразили около 19:50 ч. местно време, обхващайки купола на прочутия парижки храм. Няколко видеоклипа в социалните мрежи показаха как той рухва. Според свидетели на "Ройтерс" се е сринал и целият покрив.

Няма данни за пострадали. Властите все още разследват причината.

Френският президент Еманюел Макрон отмени планирано обръщение до французите заради "ужасния пожар". Бе предвидено Макрон да изложи мерки заради исканията на "жълтите жилетки", но в момента се очаква да пристигне пред катедралата. "С тъга виждам днес как тази част от нас изгаря," написа още Макрон в "Туитър".

Американският президент Доналд Тръмп също написа в "Туитър", че е "ужасно да се гледа мащабният пожар" в катедралата.

Според източник от парижката противопожарна служба пожарът е свързан вероятно с работите по обновление на сградата, които текат и в момента.

Според в. "Фигаро", цитиран от БТА, пожарът е възникнал на скеле, издигнато от едната страна на катедралата. Според източник от пожарникарите пожарът е възникнал в покривната част на храма, над чийто две кули сега се издига гъст дим.

Според агенция "Ройтерс" полицията смята случилото се в катедралата от 12 в. за инцидент, а не за умишлен палеж.

Районът около катедралата - централен и изпълнен с туристи - е отцепен.

Каталунското издание "Ла вангуардия" пише, че към 21:04 ч. българско време пожарът още не е овладян и е обхванал покрива на катедралата.

Катедралата е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура, отбелязва БТА. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Катедралата е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 метра и е широка 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 метра.

Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

Организацията на ООН за наука, образование и култура ЮНЕСКО обяви, че стои до Франция и "заедно ще спасят и възстановят катедралата "Нотр Дам".

Тук през 1804 г. е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.

Дневник