С три етапа в Унгария ще започне 103-ата колоездачна Обиколка на Италия през 2020 г., обявиха организаторите от RCS. Промотърът на Джирото и унгарското правителство подписаха договор, а подробности ще бъдат обявени в следващите няколко месеца.

Първият етап през 2020 г. ще започне от столицата Будапеща, като е вероятно да завърши на пистата за Формула 1 край града "Хунгароринг". За следващите два етапа все още не се разкриват детайли.

Това е 13-и път, в който Обиколката на Италия ще стартира извън територията на страната. За последно това се случи през 2018 г., когато първите три етапа бяха в Израел. В последните 10 години общо пет пъти Джирото стартира извън Италия – 2010 г. Амстердам, 2012 г. Хернинг, Дания, 2014 г. Белфаст и 2016 г. Апелдорн.

"Щастливи сме, че Унгария ще бъде домакин на Джирото. Това е страна, която постоянно се развива по отношение на колоезденето. Тук има много фенове и нямаме търпение 2020 г. да дойде", каза шефът на RCS Sport Мауро Вени.

Подобна е тенденцията и в другите две големи колоездачни обиколки. Тур дьо Франс през 2019 г. ще стартира с три етапа в Белгия, а две години по-късно ще започне от датската столица Копенхаген.

До началото на Обиколката на Италия през 2019 г. остава по-малко от месец. Надпреварата започва на 11 май в Болоня. Шампионът от миналата година Крис Фрум няма да защитава титлата си, след като насочва вниманието си изцяло към Тур дьо Франс. На старт обаче ще са неговите подгласници Том Дюмулен и Мигел Анхел Лопес.

Дневник