Брекзит може да предизвиква несигурност в много сфери във Великобритания, но, изглежда, не отблъсква инвеститорите, отбелязва агенция "Асошиейтед прес", позовавайки се на корпоративно проучване.

В проучването на корпоративните сделки, публикувано днес, консултантската компания Ernst & Young посочва, че Великобритания е водещата дестинация за инвестиции в света за първи път в 10-годишната история на това изследване, като изпреварва САЩ, които държаха първото място от 2014 година.

Понижаването на курса на британската лира от юни 2016 година, когато британците подкрепиха излизането на страната им от ЕС, направи британските активи по-евтини. Глобалният вицепредседател на Ernst & Young Стийв Крускоус отбеляза, че Великобритания също така остава "отворена среда за чуждестранните инвеститори" дори сред хаоса на Брекзит. Тази ситуация по думите му също така е подкрепена от английския език, висококвалифицираната работна ръка и силната технологична база.

Тези дългосрочни силни страни са помогнали на Великобритания да се възстанови като място за правене на бизнес след шока от референдума през 2016 година. На фона на голямата несигурност около бъдещето на британската икономика страната се срина в класацията. За 2016 година Великобритания заемаше седмо място по привлекателност за инвестиции.

Миналата година имаше доста значими придобивания във Великобритания, включително покупката на Sky от Comcast за около 30 милиарда британски лири и на Costa Coffee от Coca-Cola за близо 4 милиарда британски лири.

Дневник