Осем часа и половина и около 500 пожарникари - толкова бяха нужни, за да се овладее огромен пожар в прочутата катедрала "Нотр Дам", унищожил две трети от покрива ѝ и емблематичната кула стрела. Преди малко властите съобщиха, че огънят вече е "напълно под контрол" и е "частично изгасен". По-рано френският президент Еманюел Макрон предупреди, че пожарът в една от най-известните катедрали в Европа се очаква да продължи няколко дни.

Обгърната в пламъци към 18:50 ч. местно (19:50 българско), тя промени плановете не само на Макрон, който трябваше да направи обръщение от Елисейския дворец малко по-късно, но го отмени. Френски телевизии показаха кадри с хиляди събрали се в центъра, за да наблюдават потушаването на пламъците.

"Най-лошото е избегнато"

Около 50 минути бяха нужни на пожара, за да обхване високата кула стрела и още 13 - преди тя да се срути. След 15, около 21:07 ч., българско време, рухна и целият покрив. За хронологията на първите минути след пожара четете тук.

"Най-лошото бе избегнато", каза Макрон няколко часа след като бе изразил тъгата си, гледайки как "част от нас гори". Успешното овладяване на огъня опроверга пожарникарите, които малко по-рано бяха заявили, че може и да не успеят да спасят сградата. Основната структура оцеля, това се случи и с трите квадратни кули с височина 69 м и с фасадата ѝ, но не и с 96-метровата кула стрела, която първа рухна.

Според директора на пожарникарите в Париж, цитиран от "Асошиейтед прес", истинското постижение е, че огънят е спрян, преди да се разпространи към камбанарията на северната кула. Заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар нарече щетите са "колосални".

Към 5:30 ч. българско време обаче все още се виждаха пламъци в горната ѝ част, а по време на операцията има и пострадал пожарникар. Макрон поиска от французите да допринесат разрушените части да бъдат изградени наново и обяви международна кампания за финансиране. "Ще я построим наново. Всички заедно. Тя е част от съдбата ни. Посвещавам се на това: от утре ще започне национална кампания, а и далеч отвъд границите ни," написа президентът в "Туитър".

Обещание за помощ дойде и от организацията на ООН за наука, образование и култура ЮНЕСКО.

Инцидент

По думите на Макрон, който по-рано пристигна в района на катедралата, "пожарът ще продължи няколко дни" и "макар сградата да не е напълно унищожена, следващите часове ще са най-трудни."

Резултатите от започналото разследване засега сочат, че не може да става въпрос за умишлен палеж, нито за тероризъм. Полицията работи по версия за "неволно унищожаване" на част от сградата.

В катедралата в момента тече реновация, след като в каменната структура се появиха пукнатини. В излъчено миналата седмица предаване на Би Би Си се отбелязва, че ще трябват "сериозни разходи" за възстановяването ѝ заради замърсяването, киселинни дъждове и естественото износване на части от структурата. Експерт, оглавяващ благотворителна организация за поддръжка на "Нотр Дам", казва, че до 10 години тя може да се срине напълно.

Френски издания цитираха малко след пожара източници от пожарната служба, според които е напълно възможно пожарът да е тръгнал от скеле, издигнато за реновацията. Тази информация предстои да бъде потвърдена или опровергана.

"Като да изгубиш човек от семейството си"

Катедралата, символ на Париж, е един от най-известните готически храмове в Европа. Има история от над осем века и половина - строежът започва през 1163 г. и продължава почти 200 години. Посещава се от 13 млн. туристи всяка година. През 1804 г. там е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.

"Като да изгубиш човек от семейството си," казва за "Ню Йорк таймс" 45-годишният Гийом. "За мен много спомени са свързани с нея." За "Гардиън" парижанка обяснява, че е дошла от отдалечен район на Париж, след като научила новината, тъй като почти всяка седмица е в района с децата си. Американски турист на 72 г. пък разказва, че "Нотр Дам" е била едно от последните неща, които е искал да види, преди да умре.

Реакции дойдоха от редица световни лидери - първи бе американският президент Доналд Тръмп, последваха германският канцлер Ангела Меркел и папа Франциск. Официалните профили на някои катедрали в "Туитър" също изразиха солидарност, а камбаните на църкви в цяла Франция биеха, докато течеше операцията на пожарникарите.

Тръмп същевременно отново предизвика полемика, след като предложи да се използват водни оръдия и да се "действа бързо, за да се изгаси пожарът". Такава мярка не бе приложена. Френски експерти предупредиха, че подобно действие би създало "сериозна опасност" за структурата". Направи го и френската служба за гражданска защита, която написа в "Туитър, че "изливането на вода от въздуха по такава сграда може да доведе до срутването на цялата структура".

Дневник